Sunday, May 31, 2009

lullabies...

2day rafiq dah genap 3 mgu...
cepat nya masa berjalan...
mama pn da sihat
dah ok tak tido 24 jam...
mlm2 pn mama bertenaga nak bgn layan rafiq
thanks to nona roguy..
mmg bagusla jamu nih
rasa sedap bdn..
susu pn banyak alhamdulillah
tu pon sbb makan carrot putih banyak2
mmg yuckssss
tapi dek kerana xnak rafiq minum formula kan..terpaksa la telan..

ohhh balik kepada lullabies...
selalu nak tido mmg i nyanyi twinkle2 xpon baba black sheep
mmg dia layu2 je mata
xpun zikir2 sikit...
usually it works
nak masuk 3 mgu ni dia dah lain pulak
nyanyi2 dia makin buntang
dia mcm suka dgr the wordings
sabar jelah ini budak

smlm dah xtau nak buat apa...
tgk dlm hp ada banyak lagu2 yg slow2 .. yg oldies..
kenny g, micheal buble, norah jones, ray charles...
simpan b4 nak labour
konon2 nak guna if contractions sgt kuat
nak tenangkan jiwa...
cheh...xberjaya pon
but it works on rafiq...
lepas menyusukan dia kenyang...mata dah layu...
tiarapkan dia...
tepuk2 sikit...pasangkan all these songs...
terus dia khayal...
n tido
n if dia terjaga...dia akan tidur balik sendiri...
hehehe
bagus 2...
so 3 weeks...anak mama dah xnak dgr all these baby songs eh?
amboi....

oklah...xkisahle...
mama nak kena charge my ipod.
ni mama nk guna hp kena tgu rafiq bangun pulak..
hehhee...ok...

bubye...
mama nak tido jap

love
mama n papa

Saturday, May 30, 2009

rafiq's 1st checkup...


mama geraaaaaaaaammmmmmmm


asyik dgr lagu twinkle2


heheh 3.15 kg sahaja mama


tido atas ni pon best mama


diorang ni mmg suka pose 24 jam...malu la rafiq


dah 2,3 hari dia byk ragam...ever since papa dia start keje
kesian...
nak tido mesti kena tgn papa jugak yg mascular tu dukung n bawak jalan keliling rumah..
yesterday afternoon...mama nyanyikan all the nursery rhymes sambil massage his body.
suka eh...sama mcm mama n papa..suka pg spa....
dia senyap je...muka stim je nak tido.
pastu dah sejam dia layu2 mata...dia nangis balik.dukung je senyap
sakitla belakang mama ni nak dukung je..
bf dia kejap then dia dah tertido letakkan dia on our bed
skrg ni mmg better letak dia dlm position terlangkup
dia xcepat terkejut
almaklumlah org xnak kena bedung kan..
tapi klo dia belum tido jgn haraplah dia nak tido
sedaya upaya dia angkat kepala n tolak kaki dia
smpai bergerak2 ke depan...
btw..kaki dia sgt kuat ok..
baru 2 mgu plus dah boleh diri straight klo letak atas perut...
hehehe

hubby dearie balik bgtau dia harini rafiq still cranky jugak
hubby amik termometer...
letak dlm his ear...tgk ada la temperature sikit
normal 37..dia 37.5...kesian anak mama demam ke
so kitorang decide nak bawak g hospital terus

pg columbia asia...his paed dah balik
cuti kan...gawai...semua org xde..
jumpa dr biasa je..
ni 1st time bawak rafiq kuar..hari tu kuar dlm kete je
so bawak diaper bag pn xckp klngkapan
dah biasa mmg BF dia..lupa plak nak pam susu siap2
rafiq mmg marah la..dia lapar..
so bila dr letak dia atas katil tu mmg la dia meraung
plus this dr bukan paed..
dia bukak all his clothes
kesejukan la anak aku...tapi xkan nak marah dia kan..
dr ckp dia ok..sikit je panas..
ramai org tgh sakit skrg
jerebu teruk in miri...
oooooooooo no wonder
kitorang siang2 bukak jugak all the windows w/pun pasang sume aircond
sbb takutla dia sejuk sangat
at least udara sejuk tu kuar sikit..
dr bagi panadol yg syrup tu.
masa kura hospital mmg la dia dah mengamuk
kelaparan
masuk kete je mcm org kebulur la dia menghisap
kesian anak mama.....

balik rumah mata still buntang
sikit2 merengek
papa dukung senyap...
mama mmgla xlarat nak dukung 24 jam
hubby dearie suapkan ubat tu dlm mulut
ada la kuat balik sikit
dia xsuka kot...
pastu cepat2 bagi dia menyusu balik...

time ni i dah sangat2lah penat
the whole day rafiq xtido
xde energy dah
longlai..
hubby suruh makan n minum anmum...
jamah sikit je
xlalu nk makan
kesian kt rafiq dok rengek2
tapi bdn dah exhausted sgt2
hubby suruh tido je
xpe dia layan rafiq...
nyusukan rafiq smpai dia kenyang...
(nak tau dia kenyang senang je...mata dia totally layu.....hehehe)
tapi dia still xtido lg
(nak tau dia tido pn senang je...angkat tgn dia...klo mmg lembik habis tido la tuh)
sikit2 dia bukak mata...
bila hubby dearie letakkan dia
dia bangun balik.
around 9 me dah selamat tido dah
terjaga around 2 sbb rasa ada org pgg my b**bs
rupanya si kenit tido menyempit next to me...cheh..
tapi nyenyak dia tido...
kul 4 baru bgn...
hubby kata letak sblh mama baru dia tido hehehe..setelah 1 jam stgh dodoi
kesian papa.............

pagi ni bgn mmg dah plan nak bwk dia jmpa paed
dr chia
apparently shes the best paed in miri
smpai2 je clinic...wow...penuh dgn org
n penuh dgn sick kids
no.............
rafiq was the only baby in the clinic...
so tau2 jelah kan...budak2 mmg suka babies...
diorang siap nangis2 nak tgk baby
hubby terpaksa la tunjuk2 dia kt budak2 tu....
ada sorang tu nak cium dia
alahai...dahla ada runny nose...
dia dh meraung2 kan...her mom plak dah pandang ashrul muka lain mcm...
bagi jelah sikit...

sejam jugaklah tunggu turn
the dr mmg muka sgt friendly
mcm 2 dia tanya
pastu dia letak rafiq on the bed, dia siap agah2 rafiq...n nyanyi lagu twinkle2...
rafiq mata buntang je...
xsmpatlah amik pic time ni
sbb me n hubby sibok tgk gelagat rafiq dgn dr n tanya soalan...
tapi rafiq mmg buntang je tgk muka dr.
bagus bagus...
dr ni lepas inspection
mmg lepas ni jumpa dia jelah

rafiq kena timbang
baru 3.14
dr kata ok sgt lah tu...
klo sebulan patut dlm 3 kg plus
if lahir dlm 2 kg plus...
ok...yeay...
lgpon rafiw mmg BF je...
susah sgt nak bagi formula
dia xnak
so mmg la xnaik mcm org minum formula
xpe..nnti mama dah sihat gayut kt mama lama2 ye
skrg ni kejap2 je but kerap..

dr said if temperature naik then dtg balik tomorrow or monday..
ni balik tgk dia still ok..
cuma mmg dah perangai baru dia nak kena dodoi je b4 tido
ngade...cheh..
xpelah
layan jelah...nnti dia oklah tu.
terbaca dlm buku, its ok to pamper a baby...
not too much but enough..
rafiq xdelah manja sgt...cuma mmg bila with me..i xde dodoi2 dia
tepuk2 n nyanyi je suruh tido
but with hubby dearie mmg la dia dukung n bawak jenjalan.
i think he prefers daddys way..
ikutlah mana2 pon rafiq
nasib baik papa xpg offshore setahun...
dah setahun nnti tido sendiri ya!!!

love
mama n papa

Wednesday, May 27, 2009

modern parents...


lenanyaaaaa


azan time tido...best naik kete papa


mama xsmpat pkai bedak pon ....


cian,..org kuat nyusu kena ruam kt pipi....xpe...nnti mama lap eh lps ni.mama xtau leee

we know...org yg baca ni mesti horror
mlm tadi teringin yg amat2 sangat nk mkn pizza
ehem2...mmgla tgh pantang kn
dah siap2 call dr aida...she said apa pulak tak boleh
again she said....org pantang teruk2 ni lagi lmbat baik

cik mah pulak da selamat balik kelantan kn..
sooooo xde sapa nk bising2...
hubby dearie xnak bawak rafiq kuar lagi selagi belum amik pneumococal shot tuh
dia takut nnti terjangkit anything

xpe...mama nk jugak keluar...
bosaaaannn dok umah
so...bcoz we dont want to teach ourselves to be manja...
both of us kuatkn semangat, cekalkan hati....
baca doa byk2...hembus kt ubun2 rafiq..
dia tido time ni...
pakaikn topi kt dia...bedung elok2...masukkan dia dlm car seat
elok je dia tido sgt nyenyak...
mewarisi perangai mama yg suka berjalan niiiiiiiiiiii
mmg dia syok gila dok dlm car seat
jln bumpy2 pun dia ok je
smpai je bintang mall...hubby park kt luar

me, rafiq n my sis tgu dlm kete...
rafiq still tido...sempatla snap2 his pic...
pon dia senyap
bestnyeeeeeeeeee naik kete mama
masa balik from hosp pun dia senyap je...sukala tu
bagussss nnti bolehla kita jln selalu

mlm tadi rafiq minum susu rasa pizza kan?
sedaaaaaaaapppppp nyam2
tima kaceeeh mama...

oklah..tgn da lenguh...
sebelah tgh blogging
sblh lg pngku rafiq
dia still hung up papa dia siang2 kerja
so siang2 its either tido on mummys lap or chest...
or stay awake....
still in mummys lap..

jadi...mama mmg confirm xleh kerja
hihihi

k bye

love
mama n papa



Sunday, May 24, 2009

kecian anak mama...

kesian sangat...
told u selalunya lepas mandi n menyusu dia terus tido..
so bolehla mama ni nak bertungku n berurut
hari ni...1st day papa balik office balik
papa bangun siap2 dia buntang je tgk ...
pelik jugak...punyelah awal dia bangun
pastu xnak tido balik
BF dia kejap..pastu dia terlelap..
n then cik mah boleh plak kacau dia time mama tgh buat anmum nak minum
dia kata rafiq kena mandi skrg...dia dh siapkan his bath...
laaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
menangis2 la dia..
pastu BF dia balik...dia terlelap on my chest..
kejap je...nak angkat dia letak kt bawah dia buntang balik mata...
tepuk2 n nyanyi2 kt dia pn dia xnak tido..
merengek2..
aduaaaaiiiiiiiii kenapa ni
he didnt sleep smpaila tghari...
dia mcm tau pulak papa dia xde.
kesian anak mama....sedih yeee
papa balik time lunch..tepuk2 dia kejap
he fell asleep in his arms
pastu papa nak lunch, letak dia kt atas tilam..
ok pulak
lepas hubby dearie solat zuhur, siap2 pakai stokin...
rafiq nangis balik...
alolololo kecian anak mama...
rasanya dia mmg rasa papa dia xde...tinggalkan dia
bukannya lama pun rafiq...dekat sgt office ngan rumah..
maybe dia dh terbiasa tgk muka papa dia n dgr suara papa dia every time he opens his eyes
yelah...klo terjaga mlm2 papa yg bangun dulu
almaklumlah ...mama still xmampu bergerak dgn pantas..
papa yg tukar pampers bila poo or pee..
skrg dgn mama n cik mah je...mama pulak lambat...
kesian anak mama....

mama promise mama sedaya upaya akan cepat2 sihat 100%
papa kerja 2 mgu je..pastu dia cuti...
sabar ye sayang..........

sayang anak mama & pap

rafiqs 1st portraiture...


papa n mama outdoor photog


after akad eheeeemmm....

hasilnyaaaa...ini dia....





baru pas mandi la


mulut nganga kena agah dgn mama n papa


smileeeee


kiss mama


mmmm papa mucuk

everyone knows ashrul n sarah mmg photoholic..
pantang ada any chance nk bergambar mmg suka je...
both of us mmg suka berposing...
sgt la best dpt hubby yg mmg sporting n xkisah...
yg paling bestnyeee dapat plak baby yg sporting
dia mcm dh biasa dgn bunyi camera...
sikit pun dia tak nangis

my brother (uncle afif) came yesterday
semata2 nak tangkap gambar rafiq time merah2 lagi
tak merah dah pon...dia dh montel2 sikit heeee
hari ni pukul 4 dia dah balik dah
so peluang nak buat photography gempak2 mmg xdapatle..
kesian dia
paksa2 rafiq bangun tapi rafiq mcm org kena dadah last night
tak nak bangun pulak...
so pagi ni lah baru dpt tangkap gambar
dia bangun mcm biasa around 9
nyusukan dia kenyang2...dia dh mcm ngantuk balik..
time menyusu tu hubby dearie potong his nails..
sbb nak bukak mittens kan..takut he scratch himself..
takutnyeeee...halus sgt kuku...risau terkena his fingers.
tapi..alas...berjaya!!!

then i took off all his clothes..
usually dia nangis time ni..sbb sejuk kan
kitorang wrap dia dgn hooded blanket tu
dia senyap je
tangkap gambar dia pakai baju dulu...
mmg hebat betol anak mama ni
gedik cam mama n papa...
syok je dia tgk camera tu depan muka dia
dia mcm khayal dgr bunyi click2 tu
hehhehehe

muncung2 his mouth n nganga2 dia dgr both me n hubby dearie agah2 dia..
we dont want him to be scared
because we positioned him on the couch, alone..
dia relax je...
pastu tiarapkan dia..
mmg nak ajar dia tido like this tapi if hes awake mmg dia tolak2 kaki n kepala dia
dia xsuka kot
kali ni dia ok je
mmg perasan ok this budak...
hahhahaha chomeeeellllll

dapatlah snap2 his pic for half n hour..
pastu dia boleh kencing on the white cloth hahahaha
sikit lagi nak kena target...
papa's face...ngeeeee

anyway..tgulah nanti balik kl, buat another formal photoshoot
with baby putra,qasih n harriz..
masa tu masing2 dah besar sikit..xdelah asyik tido je hahahaha
cant wait...
thanks rafiq for being such a sport. walaupon kejap..

love
mama n papa


Friday, May 22, 2009

establishing a routine...


auntie sue kata mata rafiq mcm anak patung...eceehhhh


xfaham semua mainan ni...tendang2 je dia bunyi...kenapa eh


muka mcm mama ke papa....papa kan?

as u all know...rafiq mmg semakin montel skrg. ehehehe...berkat kesabaran mama nya yg menahan sakit...ouch menyusukan dia yg sangat rakus. tahan jelah. yelah...anak kan. mmg sebak tgk dia minum formula. klo dah xtahan sangat...terpaksa lah pam..bab nak pam ni yg xsuka. penat k.mcm bosan. jadi tahan jelah klo sakit pon. anak punye pasal...hehehhe....
tapi nasiblah anak kesayangan kami ni xbanyak ragam. ek sikit je time nak susu n klo dia poo...
bagus betul. dgr ckp mama ye. dulu2 masa pregnant selalu ckp dgn dia...nnti anak mama keluar jadi good boy kan?
mmg alhamdulillah rafiq seorang baby yg senang dijaga
mandi pn tak nangis
nowadays dia dah xnak tido ptg. mata buntang je tgk tv.
pkl 6 time dia mandi ptg..
start kul 7 mata pn dh stim2...
mama bg susu kenyang2 n check pampers...
dia pn tido smpai pkl 11...
klo xnk bgn time ni siapla papa dia mmg kacau dia
kesian anak mama....
selalunya dia mmg susah bgn...tapi bila dgr suara mama n papa borak2 lama2 dia buka mata
tapi muka kerut2 la...
marahla tu...lama2 baru senyum.pandai dah senyum bila kena agah...suara je belum kuar...xsabarnye nk dgr suara..mulut dh bukak2 mcm nk berckp tp xbrbunyi lg..geram....
baru nk msk 2 mgu...
lepas menyusu n tkr pampers n dodoi2 kejap dia pn tido
senang je.selalunya xpayah dodoi pon. dia tido terus time menyusu
which is like his hobby la kan.
mmg xsampai hati nak kejutkan nak burpkan dia...
biar jelah dia lena...pastu masukkan dlm basket tu...
sedapnye dia tido...
nnti pukul 4 lebih or 5 dia mesti bangun...
xpernah lagi dia bangun twice masa mlm...sekali je..
mmg loceng subuh. me n hubby dearie dah tak kunci jam dah nak solat subuh.
tau mesti jam loceng ni yg kejutkan..
lepas dh menyusu n tukar pampers if perlu dia tido balik
but kali ni mmg dia xnak tido dlm basket...
bila pagi dia nak menyusu sambil baring.
n he wants to sleep in our bed.
between mama n papa
mmg xlena la both of us tido...sbb takut terpenyek anak...
katil king size pon rasa mcm sempit giler hahahaha
xpelah....kejap je...so the 3 of us pon tidola sesama....
pagi2 pukul 9 dia dah bangun. elok lah tu...mama pn bangun sekali...
mama breakfast, cik mah pon mandikan dia...
lepas mandi menyusu balik n then tido smpailah after we have lunch...
begitulah routine si baby rafiq..
dah hafal sangat timing dia...
cuma dia punye routine menyusu makin lama makin kerap.
penat lah jugak
dek kerana nak anak sihat bagi jelah...
klo dia minum formula mmg lagi kerap dia poo...
pastu dia mmg xpuas..
dia mcm faham je mama dia xkerja...
haduh...
mgu depan cik mah nak balik dah.
mama xleh imagine being alone n uruskan rafiq.
mama xlarat lagi nak tunduk mandikan rafiq..
nnti papa balik lunch papa lah kena mandikan dia
kesian plak sbb dah lari routine dia...

anyway....selalu doa supaya rafiq sentiasa sihat n dijauhkan from any penyakit...

mama n papa sayang sangat dgn rafiq...tau..!
muah sayang....

Tuesday, May 19, 2009

alkisah rafiq ku




tido mcm2 pesen


anak mama kuat menyusu baru smgu dah montel


dia sbnrnya xsuka tido dlm buai ni....nak tido dlm bakul jugak

anak mama yg chomel ni...
mmglah xpuas tgk kerenah anak sendiri
mmglah newborn babies tido around 22 hours a day.hahahaha so jgn haraplah dia nak main semua toys yg papa dia belikan awal2 ni kan.hahahhaa.
tapi tgk kerenah dia masa tido pun dah sangat mengkhayalkan
imagine a baby boleh buat mcm2 facial expression masa tgh nyenyak tido
senyum sikit, senyum lebar, muncung, kerut dahi, keluar lidah...
hehehhe...so cute
mcm xpercaya at last this small human being yg selama ni dok tendang2 my tummy is finally in front of my eyes

baru 1 week
rafiq dah tembam sikit...
masa mula2 keluar dulu alahai tulang je
nak pegang pn takut sangat
takut dia patah...
dia baru nak belajar tido meniarap...
tapi everytime me n hubby dearie pusingkan badan dia, dia angkat kepala n tendang2 kaki dia sbb xsuka...
kuat k.baru seminggu dah angkat kepala...

rafiq mmg kuat menyusu...
mmg sakit k.
sampai berdarah n sore my tuuuutttt
klo boleh every half n hour dia nak bergayut kt situ
sambil tido pn boleh buat gaya mengisap...
sabar jelah

tapi anak mama yg tomel ni mmg baik...
xkuat nangis
klo mandi ek sikit je
pastu diam...mata buntang je pandang everyone..
hehehhehehe
klo nak susu mmg dia nangis..
smpai lah dah dapat barus senyap
suka dera dia kdg2 ...
dah letak kt my chest pastu saja je buat xtau...
marah dia..hehehehehe

smlm pusat dia dah tercabut dah..
tak nangis pun dia..

yg paling best rafiq xde kuar kuning langsung
maybe sebab dia mmg fully BF kot..
cik mah kata..petua org tua..jgn bedung anak 24 jam..
sekali sekali bagi bukak..dia xdelah kena kuning..
hmmm xtaulah betul ke x
tapi hubby dearie everytime lepas subuh dia bawak rafiq kuar jalan2 kt depan..
lepas dia dh menyusu le
klo x mmg la dia merengek2 kan...

satu lagi...si kenit ni pandai ok
klo duduk ngan atuk ke nenek ke,cik mah ke..dia senyap je
terkebil2 tgk tv
tah faham tah tidak
tapi...klo mama n papa dia yg pegang start la gedik
saja je
nak kena layan...cheh

tu jelah kot for now...
penat dah duduk nak baring pulak...
bubye...
muah



Monday, May 18, 2009

confinement....seminggu

hari ni genaplah seminggu berpantang
seriously bosan jugak
esp bila parents dtg, cik mah masak sedap2 for them...
n terpaksa mkn bersama...cuma lauk saya only ikan selar or gelama bkr.
serious tak sedap lgsung
dia xbagi mkn sayur or buah...lgsung
tak ada lauk lain
hanya ini
she said biarkn dia...kita mkn sedap2 takpe
menyampah ok
from living in the hospital for 3 days with royal treatment to a hired confinement lady yg agak harsh n menyakitkn hati mmg agak sucks
bukan agak...but totally
kdg2 mcm nak je sound...hello...aku bayar ko for wat kan...
kerja dia melepak n bergossip wit my stepmom.
xfaham...
dahlah dia mcm pengotor.bukanlah nak kata im that pembersih but mestilah kena jaga...
habis dapur semua berminyak2 n lantai xleh pijak k
before this mmg berkilat,bukan nak up diri sendiri but mmg sumpah berkilat
pasal my kuali sume mmg xyah ckplah kan...
all of my periuk tefal dah hangus kt bawah n hitam...
dah xboleh diselamatkan lagi.
hatiku sangat sakitttttttttttttttttttttttttttttttt!!!!!!!!!!!!!!!!
tapi xmo stress
nnti kesian baby rafiq jadi mangsa.

sejak kuar hospital, dr tampal plaster water proof tu so bolehla mandi as usual
but mandi pn ala kadar je
dah start makan jamu nona roguy from the 4 th day
sapu minyak herba tu kat perut atas parut luka tuh
pakai bengkung khas yg dr bagi...mmg bagus gak for org ceaser sbb dia cover luka n support perut
so xpayahlah asyik pegang je.
ramai org nasihatkan makan sunkist oranges
nak cepatkan baik luka tu
cik mah xbagi makan
so hubby dearie seludup masuk bilik, i makan senyap2 hehehhe
makan pati ikan haruan.
tapi dah habis so now continue makan healin yg kotak merah tu
ada org kata gamat xelok makan sebab nnti tambah isi nnti parut tu timbul
tapi ada jugak yg kata elok.
rasa mcm nak makan both. pati haruan n gamat.
bagi cepat baik.
bab makan xleh la nak elak.
eventhough dr kata org yg pantang teruk2 ni lagi lambat baik.
nak buat mcamana
dah kena halang....tension.kdg2 kesian kt baby rafiq.dahlah dia mmg totally BF.
xde zat masuk badan dia. haih...xpelah...nnti makcik tu balik kita makan ye...
nak replace semua zat yg xdapat makan tu...hari2 minum anmum 2 x..kdg2 3x.kesian dgn baby rafiq...

rasa sakit kt luka ceaser tu dah ok sikit...
jalan pn xde la terbongkok2 cm awal2 dulu
cik mah...selalu sound suruh duduk n tido je
bila i berjalan je dia perli2
naik menyampah...
klo tak jalan mana nak baik...tah pape,
nilah penangan klo berpantang dgn org sangat traditional.MENYESAL
cuba fikir yg baik2 je sbb malas nk marah2

xpelah...dia jaga rafiq most of the time
except for malam la...
dia dh pesan bilik rafiq tu dia nk duduk masa kt sini
rafiq kena tido with us..
tak nak kena kacau malam2 la tuh
masa awal2 mmg sakit...dahlah xlarat lgsung...hubby dearie lah bangun amik rafiq from his moses basket n tolong i bangun nak susukan rafiq
mujurlah ada nursing pillow tuh..senang sikit. tak sakit sangat badan n perut nk pegang dia

anyway...thats all for now..
nnti nak tulis pasal rafiq pulak...
asyik mengarut pasal makcik tu je..buang masa
but now..ada org nak dtg tgk baby rafiq...
see yah..
muah

Thursday, May 14, 2009

rafiq zulkarnain's birth...






im back...
hi everyone...
sorry for the late entry
i just recovered
ini pun tak berapa sihat sangat
but..dah ok sikit. so bolehlah tulis blog ni..

here goes..

on the 10th of may..time org happy2 sambut mothers day..i started my very painful contractions.if uve been reading my previous posts about sakit perut yg teramat sangat tu kan...well...the real one..oh my god..i cant describe it. mmg terhenti lah nafas. mmg nak nangis. semua ada. hubby dearie mengalir air mata tgk i tahan sakit. tak tipu ye.. dia xtau nak buat apa. nasib baik im the type yg sakit tu getap je gigi kuat 2 n tahan. tak jerit2. klo x mesti dia gelabah xtau nak buat apa. dia hanya mampu peluk je jelah. itupun mmg xcukup lgsung nak hilangkan sakit ni...i can still imagine how it feels. ya allah..atau nk ckp apa..

pegi hospital mlm tu, dr suruh admit terus. then around 2am dr dtg datang. check, baru 1 cm dialate. tapi sakitnya mcm dah nak beranak k. dr suruh pusing dia nak bagi pain killer. masa tu mmg nak aja...sapa yg pernah rasa contractions sakit sgt tu tau lah...hehehe...tapi dia pesan, pain killer ni buat kita ngantuk but it doesnt fully cover the pain. ada jgk rasa. huh....let me tell u..mmg ngantuk. nak tido. tapi dia punye peratus hilang sakit only 40%. sakit jugak. mmg xleh tido. cuba nak lelapkan mata. every 10 minutes dia dtg sakit. patutnya contractions every 10 mins dah nak dekat bersalin..tapi sejam lagi dr datang..still 1cm..apakah???

pastu 330 am..contractions hilang. xdatang2 lagi...then 430 am dr bagi choice. nak balik ke nak stay. boring la duduk hospital lama2. hubby dearie dah siap2 request extra bed dah masuk bilik. n then bgtau dia...xnak lah duduk sini mlm ni. nak balik. rasa mcm belum nk bersalin.
oklah...kita balik...
tapi rasa mcm xsedap ati pn ada...
hmmm...
hubby dearie nasihatkan..stay jelah..nnti apa2 hal senang.
mmglah hosp dgn rumah xjauh but better stay
so lepas solat subuh ( time ni boleh solat lagi ) kitorang pn tido dgn sedapnye
best pulak tido kt hospital...ingatkan xbest...
pagi tu xde rasa apa lagi..
ingatkan...lepas bfast nak balik rumah lah.
maybe baby ni main2 je ni..dia blum lagi nk kuar

orderlah breakfast..
makan roti, cereal, half boiled eggs, milo, apple..
makan mcm kt hotel...best...nyam nyam
nurse dtg kata tgu dr aida dtg lagi sejam..
oklah..tgk tv dgn hubby. siap gelak2..mcm org xde sakit pun.

dr aida dtg around 11 am
dia check...baru 2 cm dialate..
dia kata nak balik, baliklah...ill ask the nurse to lock the room
anytime u nak admit u masuk je..
ok..dgn happy nye jawab

lepas siap2 nak balik..
tiba2 contractions dtg
oucccccccccccchhhhhhhhhh
sangat sakit ok...............
10 minutes later datang balik...
my god
ni lagi sakit dari semalam..
hubby dearie papah g toilet...
tgk darah makin banyak keluar
tukar lah pad...
tgh2 tukar tu contractions dtg balik
arrrggghhhh tak tahan daaaahhhh
baring balik...
lagi sakit contractions tu bila baring..
i sat on all fours..
kurang sikit
tapi mmg menggeletar lah badan..
hubby dearie kesian sgt tgk my condition dia pn panggil nurse..
nurse check baru 2cm dialate..
hubby dearie suruh amik epi...sbb dia tgk teruk sangat my pain
nurse said..kena tgu at least 4 cm baru boleh amik epi..
huiii masa ni mmg menahan mcm org gile

around 12 dr aida dtg balik
kesian dia, turun clinic tgk patient, naik atas, check on me...heeee
dr aida check.. dah 4 cm dialate..
she said dia nak masukkan i dlm labour room terus
sebab mcm cepat pulak nak dialate..
so...ramai2 lah nurse dgn pantasnya menukar baju i...
note : bantal busuk n bantal khas bawak dari rumah xtinggal k..bawak sekali
teruslah kena sorong turun
ini lah 1st time masuk wad, kena tukarkan baju by a stranger n kena tolak atas katil lalu kt org ramai yg semua tgk...xnmpak sangat org but realize ada sangat ramai org kt sekeliling.
labour room kt tingkat bawah sekali..

yg paling best...semua staff...xde sorang pun yg tak...
semuanya mmg sangat baik..
dahlah panggil i sayang...n they kept holding my hands..
stroking my head...
hubby dearie plak ikut je spnjang 2 tu..
mmg hilang rasa takut n sakit.
serious...nak bersalin kt sini every time.

masuk je labour room, dr aida check, dah 5 cm dialate...
dia kata dia panggil pakar bius tu untuk masukkan epi n pitacin
nak bagi cepat dialate
oklah...masa tu setuju je semua
dr lim datang...oh dia pn sangat baik...
dia siap ajar mcmana nak duduk..dia nak masukkan jarum..
he kept on comforting me the whole time..
nurse tu pn sama..
sakit time nak masuk jarum je. then epi tu masuk...sejuk je rasa badan
5 mins later...badan terus kebas..
hubby dearie masa ni terus baca yassin sambil usap2 my head..

15 minutes later dr aida dtg tgk..6cm..
oklah...anytime je from now..
dr aida pn pecahkan my water..supaya cepatkan the process
everything seems perfectly normal.
then stgh jam kemudian...mesin ctg tu bunyi.
nurse n dr semua dtg lari2...
i xrasa apa pun this time.
hubby dearie punye muka dah pucat lesi..
kenapa???????

then dr ckp...heart beat baby drop..
dia xsure sempat ke x tunggu smpai 9 or 10 cm
dia xnak risk the baby's life..
she said she wants to perform c-section on me..
hubby dearie n me terus setuju..
mmg xfikir apa apa dah time ni
lantaklah kena pantang lama ke, i sakit ke, parut ke..yg penting my baby selamat..
dah nak nangis time ni..tapi sbb dr kata u have to be strong for him...
tahan je..
dlm hati mcm 2 doa baca...
mintak maaf dgn hubby dearie..manalah tau ini yg last...
dr suruh hubby tukar baju sbb nak masuk bilik operate..
3 minit je..diorang dah ready for the operation..
ada la lebih kurang 3 dr and 5 nurse dlm tu.
sangat pantas diorang bekerja...

hubby ckp diorang siap pasang timer lagi..
30 minutes for the operation
hubby dearie duduk next to me.i mmg la xnmpak apa..
dia usap2 kepala n baca selawat sume
kejap je masa berjalan...
dr aida, dr lim n another female dr smbil2 buat kerja diorang nyanyi2...
she said afterwards..dia xnk i takut..

15 minutes...dr aida pn ckp "alahai comelnyeee baby..."
pelik...xdgr pn suara dia...
rupanya...dia tgh nk keluarkn baby dia ckp mcm tu...
hubby kata dia glance sikit2 sbb curious kn...
dr tu suara sgt comforting n relaxing rupanye...mcm belah perut ayam
of course la i xrasa apa pn..huuuuuu

tiba2 dgr suara rafiq nangis...
tepat jam 2.37 ptg
time ni xtahan dah
both me n hubby dearie nangis
suara dia tersekat2...
mmg dia dh almost lemas...
nurse cepat2 amik dia n pam her mouth n nose...
lepas tu baru dgr suara dia clear...
i dh ngs mcm budak kecik dah time ni
dr semua usap2 my head kata...dah selamat dah...ur baby sihat...
hubby dearie terus amik baby rafiq,
azankan n qamat..
i saw him crying...
dia tunjuk rafiq to me,tapi bdn mmg xleh gerak lgsung so xnmpak..
smpatla cium dia kejap..
n then nurse kata
"sarah, ni ur baby...saya bawa naik nk check semua ya...congratulations...."

hubby dearie terus kiss me
mmg dah lupa lgsung...nk tngkap video ke, apa ke
semua hilang
smpatla dia tngkp gmbar time rafiq baru lepas kna pam...
sbb tu xbyk gmbar..heee

after that diorang dh siap jahit sume...
diorang check air sume...they pushed me upstairs...
tiba2 i muntah
banyak gile
nurse tulah yg tadah n lap
kesian dia habis glove dia heeee
my body mybe xckp kuat for all the pain killers kot
pastu dh habis muntah dr masukkn tiub kt tngn kiri
dr tu terangkn la apa yg dia masukkn in my body.
bdn msa ni menggeletar...kesan ubat tu dr kata..
tapi xfhm
mata lalok...
penat..kebas...

lepas sejam baru mmg ok sikit
smpatla hntar mms kt sume org yg pnting2..
hihihi
dr aida masuk check everything
dia pn terangkan kenapa rafiq punye heart beat drop...

rafiqs cord blood sangat pendek
if normal org 45 cm..
mine was only 22 cm
so dia xboleh nak keluar
thats y dr boleh rasa his head kt bawah but dia xnak keluar
thats y ive been having bloody show for a while
dia nak tarik my plasenta keluar sbb dia nk keluar xdapat..
dia tersangkut...
kesian anak mama...
nasib baiklah hes a strong survivor..
alhamdulillah
lega semuanya dh selamat
xkisahlah kena bedah pun..
lagi rela mcm ni dari hilang rafiq yg mmg ditunggu2 selama 9 bulan..
sapa xsyg anak kan?

itulh kisah kelahiran rafiq zulkarnain..
born on 11th may 2009
2.37 pm
weighing 2.7 kgs
48 cm
blood type B+

our pride n joy...
our legacy....
we love u so much rafiq..
semoga jadi anak yg soleh n bijak pandai...amin...

ps : dia dh nangis mau susu,..nnti smbung ya


Sunday, May 10, 2009

rollin...

rollling...
rolling...
rolling on the bed....

asal malam je contractions kuat
skrg dah 10 mins apart
bila bangun dia hilang daaaaa
dr aida kata sbb time tu kita relax...
bila bgn we have so much to think about

huuu..
kesimpulannya anak mama xbagi mama tido kan?
oklaaaaaaaa

mama pg berjalan eh?
suka eh?
berjalan elok je...
mmg sakit tapi xdelah kuat sangat
kesian papa kena bawak mama g sana sini..
dia tu mana suka berjalan..
hehehehe

sampaikan bilik 205 kt columbia asia tu nurse kunci takut mama nk dtg anytime
asyik dtg, check heart beat, balik
cam main2 eh...
pada muko shell beribu2 lah tu bil..
orgnye kuar masuk..

anak...anak...
sebab hari ni mothers day...
i forgive u...
huaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

happy mothers day everyone...

muah

Friday, May 8, 2009

i dont know..?

first of all sorry ye if my posts are a bit overinformative
to readers who are a bit sensitive on some issues...dont read my blog
i dun mind.
im not collecting followers

well..here goes...
pagi tadi around 4 i started having those menstrual cramps.
yg ni lagi sakit dari rasa tegang2 yg selalu i rasa tu
mula2 ingat xde apa
sekali tgk jam...half n hour later dia dtg balik..
eh...
mula la dah xboleh tido
it kept on coming
ngiring ke kiri, ke kanan pn dia xhilang
ok...
xpelah.tahan je.
bangun solat around 530..baca doa2 sikit..
rasa balik...
nak poo poo kot?
so pg toilet..mmg poo dgn bestnye
lega lah.ok..boleh tido balik
sekali dtg balik sakit..
adoi...

sabar...tahan...
then rasa nak pee
pg toilet, pee
then tgk ada kuar lendir+blood
agak banyak
hmmmm

hari tu dah kuar stain
tapi xde lendir
oklah..
so pakailah panty liner..
ckp ngan cik mah...sakit perut n kuar stain..
dia kata...oooo dah dekat da tu..

cik mah terus bangun buatkan my bfast
time ni xbgitau lagi hubby dearie.
tgk dia sedap je tido balik lepas solat..
xpelah..blom chronic lagi

cik mah siapkan bfast.
smlm ckp dgn dia nak makan lempeng dgn kari ayam
hehehehe...
dia dh siap hidang
kejutkan hubby dearie...
dia boleh xnak bangun.
last nite kitorang tgk tv smpai 2 pagi..
ngantuk sangatlah tu

then i told him..
sakit perut sgt2 n kuar blood n lendir
"HAAAAAAA????????"
DIA TERUS MELOMPAT BANGUN
ek eh...
tapi time tu tgh tak sakit
so mcm nak gelak pon ada

i ajak dia makan...
i know dia xlalu nk makan lagi
awal sangat
tapi agaknye terkejut dgr the news kan..
hahahaha
relax aaaaa

i read if we're having contractions every 30 mins it might be days before we actually go into labour.
mmg la sakit
tapi xnak rush for nothing kan

lapar pulak tgk makanan..
dah selera dah nak makan..
sekali datang balik
mmg terus letak balik lempeng tu masuk toilet...
apa pn xkuar
pee sikit je
makanlah salindah b6 tu sebijik
dia kata klo dah start sakit, pecah air or ada blood makan every 15 minutes

lepas tu xlalu dah nak makan
tapi sbb lapar kan
n kesian cik mah dh masak beriya..
makan jugak
cik mah siap buatkan half boiled eggs
takut i terus nak admit
"bagi tambah tenaga" dia kata..
telan jelah.
loya tekak..

after that..contractions hilang
but my stains still keluar
i dunno
my baby's playing games i guess
masa sakit rasa mcm nak keluar dah dia
bila mcm skrg ni...
rasa mcm bulan depan pn ada
hahhahaa
tahlah
tgu jelah...
SEKSA k....
tapi xpe...dia bagi mama relax lagi.
i stopped taking the salindah pills
sebab sakit dh hilang

call dr aida..
dia kata klo nak dtg sekarang dtgla
opsss...malaslah.
she said but better tgu smpai contractions dtg every 5 minutes...
baby...cepat ye..seksa mama kehulu kehilir berjalan sebab nak cepatkan the process
bukan berjalan je..
dah smpai every 15 minutes buat squats dah ni..
bila bgn mmg la tegang sgt perut
tahan je..
anak punye pasal
xnak lah dia stress kt dlm. sebab lama sangat mama dia contractions. so kenalah mama dia tahan..
ayyyyooooooo

buat semua...
TGU YA............
because saya pon dah xsabar k......
pray for me..

love
sarah

39 weeks and 2 days


this is not me
but this is how i shud look like...
kuku dah tumbuh....sorry ye mama mlm2 saya scratch perut mama
saya tau mama ngilu...
nnti keluar i need pedi n mani..
hehhee

ps : thank u papa bagi mama elaun bersalin...mama boleh beli toys for me. yeay...

seriously considering!

dr aida bagitau smlm...
ur baby's good to go...
have SEX
klo dah penat sangat tunggu
it works all the most of the time
hmmmmmmmmm
xde mood la
hubby dearie lagilah...
banyak alasan..nnti baby marah la, nnti baby lagi masuk dlm la...
tapi penat dah weh tunggu
penat bawak perut ni
|
|
|
family members hari2 sms tanya...dah admit ke blum
my dad tgu i admit baru dia nk beli tiket
hehehehe
sabaq naaaaa
if u guys xsabar...me n hubby dearie lagilah...
lagi awal baby keluar lagi lama hubby dearie boleh duduk rumah main dgn baby...hehehhe
so? mlm ni?
tgklah macamana...klo ada mood!

Thursday, May 7, 2009

YEEEEEEEHAAAAAAAAAAAA!!!!!

not sure if it was because of those fingers
but im engaged...
i am!!!!
mama....dah ready ke nak jumpa saya????????
lega!
tgu jelah bila saya dah ready nak keluar ye...

love
rafiq

Wednesday, May 6, 2009

kena la sabar....dgr ckp org tua...

last night pick up my confinement lady from the airport...expected makcik yg dressed so kampung and tua...sekali...macam mak datin daaaaa...she said she just came back from bali last week. apprently, u guessed it...jaga org bersalin jugak.perggghhh...her trips last year includes london, india, africa, and so many more...xingat dah. she said if my grandmama didnt book her early, she wud be in brunei by now. omigod. business as a confinement lady masyuk gilerrrrr....plus she has a restaurant back in kelantan...well her clients include some royalties..thats how she got to travel..they bring her with them. thats so cool ok! i never knew i had someone like this as a relative. yelah...my late mom's side terlalu besar smpai xkenal ramai orang. hebatla ini makcik...

kuar airport, we brought her to eat lalapan...opsss dia rupanya xmakan malam. jaga kesihatan. so...only i ate like a cow. hubby dearie mmgla sudah tentu mkn ringan2 je mlm2. pon sama jg kesihatan n jaga badan. xpelah...excused..coz im eating for two kan? wink wink
masa makan, dia ckp...lepas bersalin, smgu makan ikan selar je. bakar dgn halia. thats all. no soup , no sayur...watever.hah? no sayur? NOPE. dia kata rasakan. i dah rasa nak nangis dah. ikan merah? NO. ayam? NO. daging? NO...semua xboleh. lepas smgu boleh try sikit2. nak ke nnti busuk kt bawah tu? bau?
uwaaaaaaaaaaaaaaaaaa
nnti lauk ashrul dgn cik mah , cik mah masak lain..ashrul suka makan apa?
-dgn selambanya dia bagi list2 menu kampung sedap2 k-

ok...im gonna have to be a reallllllyyy good mama...
SABAR YA........
xpelah...shes taking good care of me. ye ke? hahahaha. entah

then we reached home...im totally exhausted. seharian berjalan...konon2 supaya cepat n senang bersalin...she said "meh sini nak sentuh perut"
opppsss...xleh tido lagi
then dia kata kepala baby xleh masuk bawah ni....sempit ni..dia sangkut kt sini..
HAAAAAAAAAA...MCMANA DIA TAU?
i planned earlier xnak bgtau dia sbb xnak la kena urut2 tu. takut k.
then dia pon start working on my body. mula2 urut kaki semua...sedapnyeeeee...
sekali dia kata pusing
dia urutnye my tummy. my baby mcm mengamuk kt dlm responding to her hands. dia tolak and tariknye nye sana sini...adoi...sakitnye...then she went to my pelvic area...dia tekan my pelvic bone...dia tolak kepala my baby towards my VJJ...tuhan je tau betapa sakitnye time tu. dlm hati "ya allah..sakit bersalin lg teruk...." terkumat kamit mulut ni baca doa nabi yunus. dah mengalir dah air mata.
half of me sedih tgk my baby ke sana sini...half of it tahan sakit...dlm hati...baby...cepatlah turun..kesian anak mama ni kena dera ngan tokma..hubby dearie yg tadi konon dok pura2 tgk tv terus dtg usap my head...tgk my tears dah laju dah.

around 2 minutes, cik mah kata...ha daaaahhh...cuba bangun. ringan kan?
hmmm....seriously,mmg ringan rasa badan.
i dont know if it actually worked or not.
petang ni nak pg scan tgk. ( sangat lah xpercaya dgn traditional methods . teruk kan? )
rasa lega sikit..but still mcm sedih dgn keadaan my baby kena push2 mcm tu
masuk bilik hubby dearie kata "mama xjerit pon. xsakit ke?tapi kenapa mama nangis?"

tah...maybe im not the kind of person yg jerit2 kot. klo sakit, nangis...
he said "oklah xjerit..klo jerit nnti dlm labour room pekak telinga papa"
cheh...sabar jelah laki aku nih.
he said "papa xnak tgk mula2 sbb takut makcik tu marah, tapi kesian tgk mama nangis"
hmmm...lega + risau pn ada lepas tu
doa jelah semuanya ok..better still doa je what she did works on me.

mata terus xboleh lelap...
borak2 dgn hubby dearie as usual before tido tp my mind asyik fikir...ok ke rafiq kt dlm ni..
my baby kept on kicking me...mcm nak ckp..."mama ni, kenapa dera saya?"
kesian dia...
my hands tak stop usap perut...pujuk2 dia perlahan2.
"mama sayang baby,sbb tu mama suruh tokma urut ye...sabar ye..."
sorry ye sayang...

i couldnt sleep.
thinking about wat just happened n then shifted to me in the labour room
kalau urut tu sangat sakit...bersalin?
ya allah..permudahkanlah semua urusan masa bersalin nnti..

this morning rasa mcm cranky sbb ngantuk. tapi dh janji nk bawak cik mah pg pasar ikan cari ikan selar for my confinement nnti. so terpaksa la bangun awal2.
we went to pasar tamu n pasar ikan.
had bfast then balik..penatlah..rasa bdn mcm sangat lemah..
banyak benda kt rumah nak buat.
actually mmg cik mah kena buat...but xreti lah nak suruh2.
suruh hubby dearie dia kata " mana i reti suruh org "
sabar jelah...maka terpaksalah i memberanikan diri suruh dia buat itu ini.
hehehhe...saya xpernah ada maid.xpandai...

tapi, dia sendiri yg pandai2 terus buat, i think shes used to it.
well she has to. balik2 je dia terus uruskan all the groceries, basuh kain n then started cooking. skrg ni dia jemur kain...ehehehehhe...syok jugak ada org buat semua benda...
i can get used to this u know..
hubby dearie said "kang nnti cik mah nak balik, mama yg nangis2 xbagi "
sabar jelah..

i hope this afternoon ill be getting good news from the doctor...please god...

ps : baby..kuar cepat...pengsan papa nak bayar tokma 100 sehari setakat buat kerja rumah. cepat keluar...that 100 termasuk jaga baby kan...klo x mama kena suruh dia cabut rumput kt luar satu2 baru berbaloi...

love
mama and papa

5 percent???????

seriously..im not in the mood !
im tired.
my back hurts, my tummy's sore, my VJJ aches...
arghhhh...
pg check baby's heart beat again - sangat lah laju...
the nurse said ur baby dah kebawah pn active..
watever...xde mood
coz before that i scanned my baby
half engaged...
can u believe that
apparently my baby yg xbesar tu is struggling to fit into my pelvis
thats y it hurts for me...
along with the mild contractions
doctor said...theres always 5 percent that during labour he will go through
5 percent?
5 percent?
what the %$#^%*
but usually ir happens. it rarely doesnt.still....5 freakin %???
klo x kena vacuum or for forcept or worse...c-section
although 85% pregnant mommies whom experience this dont go through c-sections in the end
dr aida kata, position baby sangat cantik..tgu masa je...
harap2 cepat dia masuk betul2 kt dlm tu xdelah awak sakit sangat..
xde mood...
bersyukurlah mereka with a big ass...huaaaaaaaaa

tahlah...maybe im just over paranoid. padahal the dr and hubby dearie confidant sangat ill be fine...sakit k bawah ni. for all this while being a strong mama..finally tadi i cried..

baby : tolonglah mama...cepatlah masuk dlm pelvis mama.mama xkisah mama sakit.yg penting jgnlah nnti baby yg sakit...susah nak keluar.arggghhh tidaaaakkk.stress!

love
mama and papa..

Tuesday, May 5, 2009

ana dah selamat...

this morning bangun sangat refreshed. no contractions wat so ever. i slept like my baby slept...sangat nyenyak. baby ni naughty ni xnak gerak2...bila mama tepuk2 perut baru dia kick...sikit je..xpelah. papa said ur heart beat laju je...so oklah tu. xpelah. today my show dah xde. yesterday the whole day kuar. so hari ni lepas lepak2 kt rumah sementara hubby dearie siapkan his housechores ingatkan nak kuar. hubby sibok nk beli new gym shoes. miri tgh sale skrg. so oklah...nak keluar tu check hp...eh..rupanya ana..my coursemate masa tesl dulu ada sms..alahai kesian dia. dah 2 jam dah. she said shes already admitted and has been induced twice. she mentioned how much pain shes going through right now. i know...ive read it. inducing labour mmg sakit...imagine all the 3 stages of labour at once. told her ill pray that everything goes on smoothly. she didnt reply. anxious!!!
lama ok nak tgu the sms saying semua nya dah selamat. i pulak yg nervous. ive been cool all this while. now im having my panic attack again. i think secretly im not ready yet. although a little part of me nak sangat baby ni kuar cepat but another half is still in denial... maybe sebab tu i dont feel that eager kot. relax sangat pn mcm pelik. tah
well....at 610 pm, she smsed me again saying dia dh selamat bersalin ikut tingkap but both her n her baby boy ok...xkisahlah ikut tingkap ke mana ke...yg penting semuanya selamat. im so happy for her...althogoing i still cant imagine myself going through it all...
bilakah mau ready? sbb tu kot baby xnak kuar lagi. mamanye belum betul2 ready. heheheheh

baby...bila?cuba bagi hint kt mama

love
mama and papa

Monday, May 4, 2009

when hes home...

last night patutnya pg dinner shell kt grand palace. some dinner for well engineers. hubby dearie mmg malas nak pg. if it was me...mmg lah gedik nk dress up for functions like that can...oh bestnyeeee...but yesterday...nah..mmg xde mood nak pg. langsung xrasa excited. alah, banyak lagi dinner lepas ni. dis morning his boss tanya kenapa smlm xdtg. then...biasalah sebab dia malas, bagi alasan i dh sarat sangat. dah contractions, baby xgerak sangat plus dh ada stain. and for the first time, mat salleh pemalas itu kata "its ok ashrul, u can go home from now on, till ur ready, ill cover for u" what a miracle. hes rarely there. well...mmglah all the expats here are ghosts at the office. theyre paid (so much) but never there. nyampah aku. everytime hangout kt PBC penuh je dgn spesies mereka...main water sports.huh...sakit ati k. xpelah...malas kutuk mereka, nnti muka anak i mcm muka mereka..tapi ok jugak cam muka mat salleh. fewwiiittt...hehhehee..
well..hubby's home...tah apa dia buat godek2 semua benda. mengemas lah, vaccuum lah, kemas fridge lah...terlebih rajin, mcm dia pulak nak bersalin.
since hes home...ingat nak ajak dia pg berjalan lagi. ramai jugak insist me to induce je. senang. ive done my research. 50 - 75 % of those who induce labour will actually have chances to go into c-section. ok...xpelah. its not critical. my baby's fine..hes just not ready yet...doa je dia selamat...
oklah...mau sambung tgk tv...

Sunday, May 3, 2009

how strong am i?

insyallah...ill be able to go through it. last night i had my ultimate contractions. oh sangat sakit. mmg betul kata doctor, senggugut is a pinch from it. selalu kalau tgh tido sakit senggugut, immediately terus tido meniarap or curl like a feotus nak hilangkan sakit. dah sebab perut besar macamana pulak nk buat mcm tu kan...adalah 2, 3 it came. n then woke up this morning once more. mulut ni terkumat kamit je selawat...dari perut , ke belakang, ke bawah , ke kaki...semua tegang...baby pun keras je. lepas sakit tu hilang kejap...baby gerak mcm biasa.
the pain...mmg teramat sangat...but knowing my baby's moving as usual for the greatest comfort of all. terus hilang rasa sakit n takut sebab tahu dia ok. biarlah mama sakit, yg penting anak mama ok.
bangun pagi, hubby dearie kata dia nk pg office kejap hand in his work to his boss. he came back an hour later. kesian dia..asked me nak mandi larat x bangun, klo x dia angkat...hahahhaa...u dont want to carry this whale ok..sambil mandi..huiii sakit perut dtg balik. but it wasnt as bad as last night..i sat in the tub on all fours untuk massage my back with the hot shower. sedap sikit rasa blkg...tapi hubby dearie gelakkan. sabor jelah...
siap2 terus pg columbia asia..
masa mula2 sampai annoyed jugak dgn semua org kat kaunter pendaftaran tu. sibuk nak tukar a new system pun bagilah priority to someone regular. punyelah lama nak tunggu doc panggil because they were so incompetent with the computers. nasib baik Dr. Aida mmg dah tunggu. so, dia terus panggil masuk eventhough system xmasukkan lagi my name.
dr tanya hows my contractions..then she said.oklah, timbang berat, check blood pressure n then kita check bawah ye..ha??????im not ready for that yet...
berat..as usual..xnaik sikit pon. blood pressure ok. then doc tekan perut nk rasa kedudukan baby..oooo sakit...
n then dr aida said.."ok...skrg u spread ur legs,saya check bawah..sorry ye sarah..sakit sikit je..sorry ye.." she kept on apologizing as she put some lubricant on her fingers. seriously, at that time, i was stunned. xtau nak ckp apa. n then she inserted her fingers..further in...sakitnye...she kept on apologizing again..awwwww sakit...
result : im havent dialated yet..but my cervix dah sangat soft n baby's head dah sangat ke bawah.
after that dr. aida asked me to pee in the cup. dia ckp everything ok..after peeing i started having bloody shows. maybe it was reactions to the test she did earlier but darah makin banyak keluar. dr aida said its up to me if i want to be admitted. my contractions still kuat my not that regular. she said if i want to speed up things she can induce labour on me anytime. knowing its only a matter of time. she said , shes confident it'll be in 1 or 2 days. hmmm...i dont think i want to be induced. let it come naturally. ill be fine. mmg sangat xsabar but xpe..ill wait. dr aida said i am a really strong person. wpon kecik...nak jugak tahan sakit contractions lama2. she said if it was her..dah lama dah dia induce, xtahan nk balik rumah tapi xbersalin2 lagi...mmmm..
ill wait till i cant stand the pain anymore or till my water breaks..ill be fine. i know im strong enough as long as my baby is. i know u are baby...
i cant wait to be with you...but let me experience everything naturally ok sayang...
pray for me people...

ps : masa kt hospital tadi ada 2 org tunggu nk jumpa doc. they had the face mask on. god...adakah?eiii takut...me n hubby dearie asyik tutup mulut je paranoid k

love
mama and papa

coz its u that matters baby...



ketat plak benda ni. ke perut yg dah besar sangat?


tgk!tgk! normal je...haih la baby...


note : muka mama yg kepenatan sebab risau...tgk tv pon mcm xde mood

baby oh baby
baru skrg mama faham apa makna sakit jantung klo anything happens to our child
dulu arwah umi selalu ckp, kalau xnampak anak depan mata selalu rasa mcm xsedap hati
haih....
sepanjang hari baby xnak gerak...
mama and papa mmg duduk xdiam dah.
papa xjadi pg siapkan kerja
insisted mama pg jugak check up..
mummy , umi, mak lang suruh mama pg check
takut anything worrying happens
auntie ani ckp xde apa, biasalah baby mmg xnak gerak sangat
mama punye sakit perut makin kuat, sakit smpai seluruh pinggang n belakang
but i know i can still tolerate the pain
if it wasnt because mama and papa fikir pasal baby...mama tido je to ease the pain
last2 pukul 6 Dr. Aida called mama..
earlier mama ada report kt hospital about my pains and my non-active baby
Dr.Aida suruh mama dtg untuk monitor ur heart beat for half n hour
kesian papa
tomorrow papa ada presentation
papa lari kejap from the office bawak mama pg columbia asia...
elok je...sampai hospital...dia nak pulak bermain2
AMMMMMMMMBOIIIIIIIIII!!!!!
takpelah, nurse kata ... kita monitor jugak..
result : bunyi heart beat mcm bunyi kuda.
bukan main laju lagi.
saja ye nak buat mama n papa sakit jantung?
klo doctor letak benda tu kt dada mama n papa tah2 dah xde bunyi dah...
baby oh baby...
tomorrow mama kena check up again...
cepatlah keluar...
mama n papa risau la

love
mama and papa

sarat n gedik!


org dari office yg terpaksa bawak mak buyong makan sbb mak buyong xde mood nak masak...
note : sakit ati ngan sume mat salleh yg amik semua seat kt tepi pantai.. sibok je..


amie pon terpaksa layan...kesian..sabar ye amie...tak semua mat salleh chicks yg hot...

sarat tapi nak jugak lepak pbc (piasau boat club)
selalu dtg hangout dinner je.
rupanya siang2 penuh dgn mat2 salleh main water sports
lagilah sakit ati sbb xleh join
xpelah...tgu baby kuar then boleh lah kita main kan?
baby, baby...
bila la nak kuar
mama sakit da perut...
dahla dia xnak gerak sangat
makan pn xlalu fikir anak mama ni...haih

love
mama and papa

Saturday, May 2, 2009

contractions...

Many mothers describe contractions that occur in early labor as similar to menstrual cramps, or as severe gas pains, which may be confused with flu symptoms or intestinal disorders. Imagine your contractions as looking like a wave. Each contraction will gradually gain in intensity until the contraction peaks, then slowly subside and go away. As your body does the work of labor, it is likely that the time in between contractions will become shorter.

Contraction Characteristics False Labor True Labor
How often do the contractions occur? Contractions are often irregular and do not get closer together. Contractions come at regular intervals and last about 30-70 seconds. As time goes on, they get closer together.
Do they change with movement? Contractions may stop when you walk or rest, or may even stop if you change positions. Contractions continue despite movement or changing positions.
How strong are they? Contractions are usually weak and do not get much stronger. Or they may be strong at first and then get weaker. Contractions steadily increase in strength.
Where do you feel the pain? Contractions are usually only felt in the front of the abdomen or pelvic region. Contractions usually start in the lower back and move to the front of the abdomen.

setakat ni belum lagi serious warning signs. but menstrual cramps...oh...malam tadi teruk gak. but 2,3 kali time tido. sebab ngantuk sangat ignore je. ni baru phase boleh ignore. kalau dah teruk mesti berguling2. nak kejut hubby dearie kesian plak tgk dia tido nyenyak. xpe...xsakit pon. relax je...hehehehe. but sejak smlm, baby xnak gerak sangat. a few movements je the whole day. haih. penat dah nak risau2. hubby dearie kata...sabarla. dia dah besar tu. xde ruang sangat nak move. heart beat ada je...huaaa...

cepat sayang...
mama selalu heart attack risau dia ok ke x...

love
mama and papa

Friday, May 1, 2009

i said no to shopping!

wierd!
very !
well xdelah hebat sangat.
i went, but i was just not in the mood.
walaupun im supposed to be over excited because bintang just turn hypermall...
tapi tak ..
but i did gushed over big apple...(dunkin donut pun xde k kat sini, dpt big apple mcm heaven)
banyak kedai baru...inclucing stage make up store ( mcm pelik je )...xheran sangat considering im using mac.
amie was excited.
hubby dearie said, go n have fun spending before kena duduk rumah for 2 months...
perut sakit all the way
dahlah ramai nye orang, rimas...
semakin jauh berjalan, semakin sakit perut.
tapi sbb xnak kecikkan hati amie...buat2 relax je.
are these signs? is it close?
fuuuuuhhhhhh...balik rumah terus prepare dinner.
perut dh memulas2 mcm nak period. i know these are contractions. mild ones...sebab boleh tahan lagi.
lepas dinner, terus baring..
baby pulak kemain lagi bersukan kt dalam. papa said " amboi...ni tunjuk skill sbb siang tadi mama xlayan dia eh "..
he didnt stop smpailah i fell asleep.
penatnye...
sakit kaki pulak...
sakit perut dah kurang sikit...
i felt more comfortable..
woke up this morning rasa biasa je.
sakit perut sikit.
n then it went away...
baby...cepatlah keluar...before my confinement lady datang...
oh ye...about confinement lady, shes coming this wed..belum pn sampai dah nak pau me n hubby dearie mcm2.
asked me if i already bought my jamu's n bengkungs...well, dari 7 months preggers dah siapkan everything.
n then she said she want to buy something else for me..cheh!!asked me to prepare 700 rgt.
cheh again...
excuse : nnti baby sakit kuning, kena ada ubat2 khas, xpayah pg doctor. hmmmm. n then, kena makan jamu2 khas klo x dh tua nnti sakit2 badan.
amboiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
its not that i dont believe in traditional stuff. i do..its just that, shes using her knowledge to manipulate me. mcm nak marah pn ada. tapi sbb fikir dia org tua kan...senyap jelah. told her, its not necessary. if we need those things we'll get it later. mcm2...dahlah charge nye kemain mahal lagi. i know shes gonna do everything. but she doesnt need to charge more kan for things i dont need kan...
huuu
anyway,
back to routine...cooking...
hehehe

see yah

nuffnang