Monday, May 18, 2009

confinement....seminggu

hari ni genaplah seminggu berpantang
seriously bosan jugak
esp bila parents dtg, cik mah masak sedap2 for them...
n terpaksa mkn bersama...cuma lauk saya only ikan selar or gelama bkr.
serious tak sedap lgsung
dia xbagi mkn sayur or buah...lgsung
tak ada lauk lain
hanya ini
she said biarkn dia...kita mkn sedap2 takpe
menyampah ok
from living in the hospital for 3 days with royal treatment to a hired confinement lady yg agak harsh n menyakitkn hati mmg agak sucks
bukan agak...but totally
kdg2 mcm nak je sound...hello...aku bayar ko for wat kan...
kerja dia melepak n bergossip wit my stepmom.
xfaham...
dahlah dia mcm pengotor.bukanlah nak kata im that pembersih but mestilah kena jaga...
habis dapur semua berminyak2 n lantai xleh pijak k
before this mmg berkilat,bukan nak up diri sendiri but mmg sumpah berkilat
pasal my kuali sume mmg xyah ckplah kan...
all of my periuk tefal dah hangus kt bawah n hitam...
dah xboleh diselamatkan lagi.
hatiku sangat sakitttttttttttttttttttttttttttttttt!!!!!!!!!!!!!!!!
tapi xmo stress
nnti kesian baby rafiq jadi mangsa.

sejak kuar hospital, dr tampal plaster water proof tu so bolehla mandi as usual
but mandi pn ala kadar je
dah start makan jamu nona roguy from the 4 th day
sapu minyak herba tu kat perut atas parut luka tuh
pakai bengkung khas yg dr bagi...mmg bagus gak for org ceaser sbb dia cover luka n support perut
so xpayahlah asyik pegang je.
ramai org nasihatkan makan sunkist oranges
nak cepatkan baik luka tu
cik mah xbagi makan
so hubby dearie seludup masuk bilik, i makan senyap2 hehehhe
makan pati ikan haruan.
tapi dah habis so now continue makan healin yg kotak merah tu
ada org kata gamat xelok makan sebab nnti tambah isi nnti parut tu timbul
tapi ada jugak yg kata elok.
rasa mcm nak makan both. pati haruan n gamat.
bagi cepat baik.
bab makan xleh la nak elak.
eventhough dr kata org yg pantang teruk2 ni lagi lambat baik.
nak buat mcamana
dah kena halang....tension.kdg2 kesian kt baby rafiq.dahlah dia mmg totally BF.
xde zat masuk badan dia. haih...xpelah...nnti makcik tu balik kita makan ye...
nak replace semua zat yg xdapat makan tu...hari2 minum anmum 2 x..kdg2 3x.kesian dgn baby rafiq...

rasa sakit kt luka ceaser tu dah ok sikit...
jalan pn xde la terbongkok2 cm awal2 dulu
cik mah...selalu sound suruh duduk n tido je
bila i berjalan je dia perli2
naik menyampah...
klo tak jalan mana nak baik...tah pape,
nilah penangan klo berpantang dgn org sangat traditional.MENYESAL
cuba fikir yg baik2 je sbb malas nk marah2

xpelah...dia jaga rafiq most of the time
except for malam la...
dia dh pesan bilik rafiq tu dia nk duduk masa kt sini
rafiq kena tido with us..
tak nak kena kacau malam2 la tuh
masa awal2 mmg sakit...dahlah xlarat lgsung...hubby dearie lah bangun amik rafiq from his moses basket n tolong i bangun nak susukan rafiq
mujurlah ada nursing pillow tuh..senang sikit. tak sakit sangat badan n perut nk pegang dia

anyway...thats all for now..
nnti nak tulis pasal rafiq pulak...
asyik mengarut pasal makcik tu je..buang masa
but now..ada org nak dtg tgk baby rafiq...
see yah..
muah

8 comments:

Jasmin Hassan said...

kalau da op kene byk cube bjln utk cpt baik... thats what my doc said.

Zezzatty said...

yup,agreed wif jasmin.

kene byk2 jalan,itupon pesan my gynea..tp dia kata klo duduk ngan mak yg amalkan pantang larang ni,kene lah ikut kan..huhuhuuh.

nway sarah,jgn stress2 k.nnti mokcik tu balik u mkn je pape yg u tak alergik..i pon blasah je pape yg berkhasiat..nasib la my mum jenis yg memahami and tak ikut sgt cara org lama berpantang.

but if bersalin normal mmg kene pantang style org dulu,bagus utk pembentukan badan selps bersalin.hehehe.

nurul said...

get well soon..:)

kakak said...

orang berpantang macam tu la dik..
btw, elok sangat2 amik pati ikan haruan dan air gamat dari produk "orang kampung" akak dulu makan ni je cepat btol luka2 tu sembuh...

bersabar byk2 ok..

take care.

senioritasara said...

jas : agree sangat2.i jln2 dlm umah je pon baru smgu dh ok sikit...

zatty : kenala sabar kan...hehehhee.
dah lepas smgu ni dia bagi mkn sayur.tapi sawi n ccarrot je.tu pon rasa heaven k...hehehe

nurul : trying hard hehehe

kakak : thanks...mcm2 dah makan skrg..nak cepat baik punye pasal

ienaadifisa said...

alahainya siannya baca citer u ni sarah..
takpelah.. ikutjelah setakat termampu... nak buat camner kan..

hehe...
tak sabar nak tengok gambar baby rafiq lagi...

Shmea said...

fuhh geram pulak bila baca pasal makcik tu hanguskan kuali. hehe. btw, hope u'll be strong for ur baby, kak sarah. :)

sarah said...

iena : tulah.sabar jelah.xpe mgu depan dia balik dah hehehee

shmea : kena la sabar kan.nak wat camaner kita berharap pada dia

nuffnang