Thursday, July 30, 2009

xde kena mengena dgn org yg membaca ni

tapi saya sangat sedih skrg ..........


Location : at PBC...lepak2 lunch with hubby dearie's frens and their wives ..
btw...Rin is a pseudo-name..

rin : balik raya x?
me : tak rasanya, ashrul ada exam..

rin : exam apa? round 1 ke?

me : ha ah...
rin : ooo..berapa dah gaji ashrul sekarang eh? sama ke dgn kamal?
me : ha?
rin : hari tu xnampak pon bag ni, baru ke? beli kat mana?
me : lama la...nampak ni dah tercabut zip dia
rin : apsal ashrul boleh masuk RTOC eh? xaci tau...kamal xdapat, kena jugak pg offshore. macam bodoh S***L tu. tak tau ke org pregnant. bodoh gile pilih ashrul. u dah bersalin kan. tukarla pulak.
me : aaaaa...sayang, kamal mintak RTOC ke? ( sbb xtau nk jawab apa )
hubby dearie : ha? ( xdgr sbb tgh bz borak dgn kwn 2 dia )
me : "ulang balik"
hubby dearie : ha ah..blom lagi kot, dia baru kerja sini.
me : senyum je dkt rin...coz she heard kan
rin : nasib baik u xajak kim (pseudo-name), i xsuka betul lepak dgn org yg asyik cerita pasal org je. u tau x, dia ckp dia kira rafiq mcm cukup2 je 9 bulan. bukan pregnancy 40 weeks kan? dia tu kdg2 mmg camtu. mengata je...i xgemar betol
me : ooo ye ke? dia bz tadi, tunang dia main hoki today
rin : berapa bulan da rafiq eh?
me : 2 months plus
rin : cepat kan u ...habis pantang dah, i baru nak masuk 32 weeks padahal kita kawin sama hari je kan?
me : hehehe....xpe...u dah puas enjoy2...i terus membuyong kejap je boleh jalan sana sini.pastu xlarat dah
rin : kira u apa nama tu...bunting pelamin ke?
me : agaknye...entahlah ( sibok nak layan rafiq nak BF )
rin : yelah...kadang2 kan...org sekarang ni advance.i pon dgn kamal(pseudo-name too) mmg ringan2 dah b4 kawin
me : apa???????
rin : eh...u punye anak minum susu badan ke? ( masa tu tgh BF rafiq ) xtaula nak change topic or mmg dia dumb


location : PBC again ( toilet )
me .... kecik hati gile nak nangis.
rina (also a pseudo-name) : aik, lama nya dlm toilet...makanan dah sampai da
me : okay..(pura2 happy)
rina : i noticed tadi pasal rin tu
me : hmmmm
rina : ala...u kan tau, dia mmg gitu. depan kita pun dia kutuk2 husband dia. kan xelok tu aibkan suami.
me : hehehe...xpelah...skrg ni tuhan balas cash kat dunia..xde credit card dah

imaginelah...me dgn rin ni kira baik la jugak kat miri ni, xdelah rapat sgt. shes always been the mami jarum type. so since kitorang tau dia org n9 (bukan racist eh, me pon org n9 jugak) we all just anggap dia mmg gitu. bila rafiq dah depan mata...jadi sedih yg amat2..how could she?
dia xsedar ke dia pun ada zuriat dlm her tummy?
does she want me to think badly of her too...?
klo we all balik kl, selalu ingat kat dia,balik bwk mcm2 for her. yelah sbb tau dia mmg jarang sgt balik. klo i go out for dinner ke selalu tanya dia nak apa2 ke...yelah, org pregnant, kita taulah nak makan mcm2 kan.
klo everyone nak kuar, g makan ke, jalan2 ke...i always tell them, ajak her. esp when her husband's not around. ni mmg suami saya menyampah, kdg2 kita nak kuar kejap je...
but i know how lonely it is. dahla ddk kt miri ni xde siapa kan. kawan2 jelah.
sometimes, time ashrul xduty, dia nak lepak2 with me...dtg rumah n stuff, so...he has to tolerate lah. adake lebihkan kawan dr suami? sorry sayang. ampun
n then behind my back, my gesture tu she perceives as berlagak. nak menunjuk !
Ya Allah!!
apa ni? if i wasnt sincere, buat apalah i think about you when i have the pleasure to be with my family?
will she do that for me if i was in her shoes?


Notice anything familiar?
Typical Malaysians:

1. Even though u don't even know the name of the person you are talking with , it's OK to ask her personal question like how much he makes for a living, how much ur husband gives to u monthly,if ur doing what ur doing now and if maybe u r her kind...get what i mean?
2. eventhough we dont share the same last name, they make aweful assumptions just because they THINK they can relate to you.

And I am sure all of u must have experienced one of these:

"alah...dia free hair mesti sosial"
"dia xkerja pastu beli mcm2 mesti laki dia sebenarnya menyampah"
"awak xpelah..laki berduit " (padahal duit gaji saya kerja kat SEGI dulu pon masih banyak lg dlm savings"
"dia tunjuk gambar pg sana sini, nak berlagakla tu"


"Bila lagi nak kawen nih?" (If u are single)
" Dah ada ke belum? *sambil jeling2 kat perut* " (2 weeks after u got married)
"kenal x sekian2..dia pun duduk kt area tu jugak" (after u mentioned ur from somewhere which has the sq ft bigger than ur house.

i have...all of them!


Malaysians like to ask and maybe without getting answers, assuming
But always irrelevant and sometimes so insensitive
When that fren asked me about how much my is my salary as a housewife was, my first reaction was to ask her back " would u like to know how many times I have sex in a week as well?".
But of cos I didn't. Because it is rude. Because I don't really know her
Because like other Malaysians, I must maintain my public decency.


But the question she asked was equally rude. But she did not notice it. I don't blame her. It's in our culture; We grow up thinking that we have the every rights to ask people about their personal affairs and then make harsh comments about them behind their backs.
And I believe they think that it is a noble job to give other people a constant pressure so that they're repeatedly reminded of u and how nice u are to be so "concerned"

Can't we just talk about the weather, economy or maybe er..furniture?

to that fren , heres my answer to ur last q just before the last obvious BF distraction "statement"

yes...i got married after you
so what if im more productive that u?
i did plan to have kids immediately
i have been reciting all these doa's and reading surah yusoff n maryam everyday for one month before the "big day"
it was usaha plus tawakkal ok!
i know, im no saint.
i dont wear tudung labuh or baju alim, but i do try to fill this head with knowledge
and i did berusaha untuk taubat nasuha n promised myself i will be a good servant to Allah, a great wife,daughter,mother and friend.



so since i know shes still a virgin to blogging...this is my way to console myself , so that i can still think positively about her, still smile at the sight of her and call her a friend

friend,
u can count my pregnancy weeks here
additional info : my LMP was on the 6th of aug 2008
if ure still unsure u can check with our gynea(we share the same one)...she has my records

btw my gud fren amal (not a pseudo-name...i heart her...muah)
got married a week before me, still had her period the next month and gave birth to beautiful zara 3 days before me , at 36 weeks ++ of course..so there u go.rezeki Allah nak bagi...jgn persoalkan lah.

i could let the salary thing slip
but this is ridiculous...
how could one person who's about to have her own zuriat question something like this?
i thought these people are more sensitive to others
haih
i blame the pregnancy hormones
coz like i said im trying very hard to be a good role model to my baby
i forgive you...
friend

this is just typical me
i always love to please
i love making people happy
although i know in the end, ill suffer
and ill cry alone...coz i dont want him to know

coz he always said
"why do u have to feel sad when u urself love to care so much?"

lets just hope Allah grant my prayers and not the sometimes ugly thoughts I had in mind
Afterall,doa anak yatim selalunya termakbul.
Amin!!!!!!


again...
if u ever came across this blog...
demi ALLAH sarah tak mangumpat akak
im just really really HURT
im sorry!

is 2 enough?

nope..its not
esp when ur juggling to keep the house in a tip top condition, making sure ur baby's safe and comfortable, taking care of urself so that ur husband doesnt see a makcik when he comes home....
as soon as rafiq continues his morning naps (usually dlm 3 jam)
i start my rituals,

breakfast sambil basuh kain-sapu rumah-basuh pinggan-lipat kain-masak nasi(lauk hubby dearie beli if xsempat masak hehehe)-sediakan tpt mandi n baju rafiq (nnti dia bgn letak air panas je)-jemur kain-pump susu sambil online(ni pon klo by the time siap semua dia xbgn lg)

so, by the time dia bangun....bagi susu yg dah pump tadi....borak2 kejap...bacakan one of the 365 short stories tu....gelak2, golek2 atas my bed then mandi...

after mandi....massage...

then,
usually after massage dia dah geliat2 ngantuk..
so mmg akan BF dia sambil baring
coz time ni, me pon dah all out dah kepenatan

yesterday...
before nak BF dia...rebus his bottle
dlm hati, jap g tutuplah...
dek sebab kepenatan yg amat sangat....
i fell asleep while BF him...
sedar2 ada bau hangit...sempat lagi tu fikir, bila masa aku masak...
n then teringat...ALAMAK!!!!!!!!!!!!!!!!!!

berlari pg dapur...
tengok2...


YA ALLAH
nasib baik xterbakar rumah

sedih sgt...sayang botol ni...
it comes with the MAM breast pump...
rafiq suka botol ni...the teat tu lebih kurang mcm mine hehehe
dia tulis pun ideal for breatfeeding mums
so babies tak confuse..

haih nak buat mcmana...nasib baik ada lg 1

tulah, nak save budget, xnak beli sterilizer...
no money la...semua nak beli leh bengkrap.
lagipon jarang guna botol...
klo rafiq tido lama baru pump n bagi dia...
xpelah, dah xde rezeki..rezeki lain pulak sbb dapat beli yg baru hehehe

anyway,
since kitorang nak pegi berjalan next week
dok fikir2 mcmana nak BF rafiq kat depan2 ramai org kt airport tu
cari nursing cover satu miri ni xjumpa
hubby dearie suggest pakai je tudung labuh
adehhhhssss
lepas tu dah balik pakai balik tudung biasa...
xke nnti klo jumpa org yg kitorang kenal dia kata hipokrit hahaha

so....the night before xleh la tido sangat nak kena bgn pump susu for him
jadinye...sbb rafiq mmg la sgt memilih, susu sejuk sikit dia jelir lidah kan...
terpaksa beli MAM thermal bag ni...
dia boleh simpan the heat for 4 hours...
sempat la by the time sampai
dlm flight boleh je BF...
kat airport tu yg susah...mesti org tengok2 kan..hehhee

beli la...dah try smlm...mmg berhasil...xsejuk sikit pon


plus nursing pads yg ada lanolin...
sedap...sejuk je N*****S
selalu kt rumah pakai yg washable...
keluar baru pakai yg disposable, kali ni try yg ni....syok...

so anyway...nak sambung buat house chores
masih blom siap pump susu hehehe

bubye...

anyway...ni rafiq bising sbb mama xlayan...
video quality mmg hampeh sbb pagi2 kan gelap...ngeee

video

Wednesday, July 29, 2009

temptations....

im just not that strong enough when it comes to food
i cant resist the yummmmyyyy seafood...
esp KETAM & UDANG
DAMN...


patutnya kena pantang 100 days from seafood, telur, ais n makanan sejuk...

but udang?

adeh...cant resist...

last 2 weeks ada my fren belanja makan lobster...owh that was the 1st time langgar pantang

pastu, i promised myself...tahan sampai 100 days.

n yesterday, rafiq was in a really good mood

after coming back from hubby dearie's golf playdate with his fwens
me rajin pulak nak masak...
so..tgk blog kak ummi
nampak resepi mee bandung ni..
wow...dah lama xmakan mi bandung.

masuk dapur,
tgk bahan2 banyak yg ada
so apa lagi...bertukangle in the kitchen..
but i had to make 2 batches
satu yg banyak udang n telur for hubby dearie
and another with only satu udang ( damn ) n no telur for me..
so hasilnya...mine xsedap..
mee bandung yg sedap kan telur2 tu..
xpe...sabar....

sebenarnya nak ckp
im sooooo proud of myself
dah 2 mgu tak pegang chopping board tu.
i miss cooking
nak buat macamana kan...
cepat rafiq besar...kesian papa makan kat luar hari2
boleh bengkrap tau

btw,
inilah hasilnya

..
this is my version...

mmg xsedap
hubby dearie's mangkuk xsempat tangkap
dah habis masa me tgh siapkan my kuah.
selamba je tak tunggu
xpe...i forgive u sebab sedekahkan me lagi 1 udang...hehehhee


Tuesday, July 28, 2009

ok sakit hati!

adala org bangang tu hantar stupid comment to me
dia ckp...
"KWN AWAK TU BELI DGN SUPPLIER SAYA JUGAK KAN?
SIBOK...ORG BUKAK ON9 BISNES DIA PON NAK JUGAK
TAU LA BOLE DAPAT DUIT LEBIH SBB ADA KEDAI
BUATLA BENDA LAIN, KEK LAPIS SARAWAK KE, APA KE"

hello?

ini persaingan sihat ok!

plus x semua i letak dlm blog

banyak jual kt kedai

miri ada 2,3 je kedai baju baby

xkacau sesapa pon

now xde mood n terus sakit hati weh

i know dia boleh baca blog ni if he can read the other one.

so u know what!

awak tu mmg jahat..xbaik ok

mana nak cari?

xde masa...
24 hours mengadap rafiq
mmg jadi full time mommy lagi penat sebenarnya dari org yg kerja
serious!
tak tipu
lots of my frens here yg kerja ckp, time weekends lah paling penat
well, kerja pun penat...but at least ur not pouring ur whole energy nak jaga baby
if he doesnt want to sleep...adeh...mmg kepenatan..
if it wasnt because of the vitamins...mesti lesu
cant imagine nnti time ramadhan
dgn BF lagi...confirm pucat!
esp now that he knows how to play and mumble...nak kena dilayan selalu..
thank god ada dvd mcm2...at least boleh la distract him for a while

so lately, this fren of mine bukak one branded kids wear shop
so..since shes also a full time mommy like me,
dia xde masa nak buat her own online shop
yelah, jual online mmg senang laku
plus, she said she's buta IT hahahaha

so....since me ada la a few hours (in total) in one day yg free
bolehla selit2, tolong dia buat this on9 blog
lagipon me kan mmg suka on9 shopping
y not i be on the other side pulak heheh
jadinye...me pon letakla a few ringgit as modal dia beli all the baju's
kopak jugakla sikit
tapi xpe...klo xjual, rafiq boleh pakai hahahha
sewel

so...reasons y lambat update...
sibok wat benda ni
n sibok pg sana2 sini dgn my fren amik stock
eiiiii.....alang2 saya mau jual my quinny buzz...
sapa mau beli?
hehehehhee

ps : ill update my on9 store soon...tungguuuuu

Friday, July 24, 2009

music+images = learning....


since rafiq dah makin pandai pay attention to the tv
me pon makin rajin carik all these educational clips on youtube..
seronok tgk semua clips yg watie letak in her blog
let me just say this again
i really love her blog...
sgt informative
nak beli new cd's all the time mmg boleh bengkrap
plus rafiq cepat bosan..
we have to rotate byk kali dlm seminggu tu
he can tell if he's watched the same cd the day before
mmg dia nangis pastu xnak tgk pon

by the way...
jumpa this clip in watie's blog
LOVE IT.....



eventhough dia xboleh pronounce lagi all the alphabets but i want him to be familiar with all the sounds
dah xde dah pasang radio dlm kete skrg semua abc's, nursery rhymes, 1,2,3 hahahhaa
mama n papa dah jadi otai in that field dah

esp this song...
klo rafiq nangis..both of us nyanyi
usually dia diam...
hehehe


"i love you,you love me,
we're a happy family,
with a great big hug and a kiss from me to you,
wont you say you love me too"


so now...instead of wasting energy, time and money on9 shopping...
baik buat research about all these stuff
lagi bagus...
suami pon takdelah geleng kepala..
heeeeeeee

by the way rafiq suka tgk ni bila me nk buat keje
nak masak ke
sidai kain ke
on9 ke
kemas2 ke...
khayal kot with the movements n the music



happy sharing

Thursday, July 23, 2009

moody

xde mood nak blogging
pagi2 baca blog dah baca benda2 bergaduh
ive to stay positive klo x xde susu for rafiq !

arwah umi ckp

"org yg baik adalah org yg fikir baik pasal org lain"

ill will try

kna jadi contoh yg baik utk anak


Tuesday, July 21, 2009

tension!!!

sakit ati k dgn my neighbour's dog
i dont know how to cover ever hole anymore...
dah puas carik semua lubang kat our fence
dia jumpa jugak jalan lain nak masuk
my fault also...
malas bring the shoes inside
kdg2 siangt tu keluar n then malam nak kuar balik so xdelah masukkan our shoes in the shoe cabinet
biar je kt luar pintu rumah
kejap je, dia dah bawak lari
sakit ati betol...
pandai pulak tu,
he goes for the expensive ones...
selipar jepun buat jemur kain tu langsung dia xpandang
ish...

at first hubby dearie marah la coz sangka buruk dgn the dog...
dahla...hes a small dog..
comel plak tu kan...
but i know he did it
because it only happened after they adopted him
plus...he took only one shoe
if it was a thief, mestila amik dua2 kan..sengal

n then the next day,
hubby dearie found his shoes...(dia pon sengal jugak, balik office letak kasut kt luar, dahla clarks)
in the bushes in our lawn but next to the fence
n then he found the tiny hole...
dia xleh bawak hubby dearie's shoes lalu the hole
only he could fit
only then, he saw my shoe in his doghouse
damn~!!!

so hubby dearie pgla mintak dgn aunty sebelah tu
dia smpai merah2 muka apologize...
haih...nak wat camaner
not her fault...

so sabar jelah kan...
adeh!

moral of the story
KASUT MMG JGN LETAK LUAR RUMAH!

nampak x the bite marks


banyak k

nampak x kayu n pasu tu...effort nak tutup the hole



n thats the culpirt...too bad hes cute...xsampai hati nak marah....

Friday, July 17, 2009

the apprentice

hari tu bawak rafiq pg dinner shell for well engineers kat eastwood golf club country resort
excited nak bawak rafiq to his first formal function
nrevous jugak...almaklumlah kan...hes still a small baby
worried of any unpredictable behaviour...nangis xtentu pasal ke kan..
mau malu depan semua org hehehehe

he slept all the way to eastwood
n then bila sampai dia nangis kejap...marah kot because kejut bangun
masukkan dalam stroller dia diam...
sampai je dlm hall tu..dia asyik tengok semua org
n then everyone kerumun dia kan...so lagila dia suka...
did i tell u my son makin becok bercakap...
so bila hubby dearie's manager tgh bagi speech...si kenit ni boleh pulak nak berborak..
xde sapa layan pun dia rancak jugak bercakap sorang2...siap jerit2...
shhhhhh sayang....malu la eh...
sebab tau, thats the only way nak bagi dia cepat bercakap..so xhalang la...
semua org gelak2 je tgk
tgh kecik mmg la adorable...klo bukan baby lagi mesti everyone annoyed hahaha

anyway....
nk ckp pasal mcm2 methods yg ada nk stimulate or babies
they say never underestimate ur baby
although what might seem like blank stares, they are learning...in their own pace of course
kdg2 mcm xsabar nak je dia terus bagi response verbal yg lengkap kan
walaupon his mumbles pon dah ckp mndtgkan kebahagiaan
cheeewaaahhhh
i love that wide smile when he sees my face as soon as he opens his eyes in the morning...
ya allah...tuhan je tau
bahagianya...walaupon a minute a after the smile comes that big cry sbb lapar hihihi

lately,sejak rafiq dh pandai pay attention to colourn n movements me dah ligat nk beli mcm2 educational cd's for him. skrg dia tgk baby einstein lepas mandi in the morning.
i read watie's blog...about this web (little reader)
nampak menarik...
plus sgt kagum with little baby felicity who can already read at the age of 1
bijaknya



kt miri xde all these wonderful early learning classes mcm gymboree,kizsport dll...
so what i have to do is...research,research,research...
rugilah duduk rumah tp xdapat educate him dgn sebaiknya

i found this kat watie's blog...
25 rangsangan untuk anak bijak
dan mmg baby qarissa sgt bijak
copy paste la kat blog u guys tgk sebanyak mana kita dah buat all this

1. BERTENTANG MATA. Ambil peluang ketika mata si kecil terbuka luas dan lihat dalam-dalam anak matanya. Bayi kecil dapat mengenal wajah di awal usia dan wajah anda adalah yang paling penting. Setiap kali dia merenung anda, dia sedang membina memorinya.
(alhamdulillah, since dia lahir mmg suka tgk mata dia sbb bulat hihii....now, dia mmg kenal mama for susu, papa nak cuddle)

2. BERCAKAP-CAKAP DENGANNYA. Walaupun reaksi yang akan anda dapat adalah rupa keliru dan hairan di wajahnya, cuba berhenti sebentar di antara ayat untuk menggalakkan bayi memberi reaksi. Lama-kelamaan, dia akan dapat menangkap ritma perbualan dan mengisi ruang kosong yang anda biarkan senyap tadi.
(done : syukur, sebulan seminggu dia dah bersuara dah...mcm 2 bunyi.kak b ckp agak cepat jugak...yeay...cpt bercakap ye sayang...t mama ada kwn borak)

3. JIKA BOLEH, SUSUKAN DENGAN SUSU BADAN. Lakukan selama mana yang anda boleh. Tahukah anda bahawa kenyataannya adalah, kanak-kanak bersekolah yang disusukan badan semasa bayi tinggi IQ nya. Tambahan pula, dengan menyusu badan anda dapat merapatkan hubungan dengan bayi sambil menyanyi, bercakap atau membelai rambutnya.
(yes...tabah...walaupon byk halangan huaaaa)

4. JELIRKAN LIDAH. Kajian menunjukkan bahawa bayi yang baru lahir semuda dua hari dapat meniru pergerakan wajah yang mudah – ia menandakan kaedah penyelesaian masalah di awal usia.
(done-ni xtau pon mmg bagus tp kdg2 dia nangis so jelir2 dia senyap.nowadays, dia ikut sama kuar2 kn lidah)

5. HASILKAN BUKU BINATANG. Sekali lagi anda melawat zoo, ambillah gambar-gambar haiwan kesukaannya untuk di albumkan. Kemudian, ‘bacalah’ buku itu bersama-sama sambil menamakan haiwan yang dikenali atau membuat bunyi-bunyi binatang dan cerita haiwan.
(not yet-sini xde zoo,tgk dlm dvd je)

6. GELETEKLAH BAYI ANDA. Geletek keseluruhan tubuhnya. Ketawa, merupakan langkah pertama dalam perkembangan humour bayi. Permainan seperti ‘cak cekur’ dan ‘labah-labah panjat perigi’ dapat mengajar anak bagaimana hendak menjangka apa yang bakal berlaku.
(everyday....sambil urut sambil geletek)

7. TUNJUKKAN PERBEZAAN. Pegang dua keping gambar lebih kurang 8-12 inci jaraknya dari muka bayi anda. Gambar-gambar tersebut seharusnya lebih kurang sama tetapi ada sedikit perbezaan (mungkin salah satunya ada pokok dan satu lagi tiada). Bayi yang masih kecil pun boleh melihat kedua-duanya dengan teliti dan mencari perbezaannya. Ini dapat membantu perkembangan dalam pengecaman huruf dan pembacaan apabila dia besar kelak.
(not yet....lepas ni kena carik)


8. BERKONGSI PANDANGAN. Bawalah bayi anda berjalan-jalan dalam pendukung bayi yang boleh diikat ke badan anda dan beritahu semua perkara yang anda nampak kepadanya. “Tengok anak kucing tu” atau “Besarkan pokok ni!” atau “Dengar tak bunyi bomba tu?” – untuk membekalkan bayi anda dengan sebanyak mungkin perbendaharaan kata.
(oh ni selalu....dapur je blum masuk ngeeee)

9. NYANYIKAN LAGU UNTUKNYA. Belajarlah sebanyak mungkin lagu yang anda boleh atau rekalah lagu anda sendiri (“mari kita tukar lampin, tukar lampin, tukar lampin….”). Mainkan lagu Beethoven atau Beatles… Ada kajian yang mencadangkan bahawa mempelajari ritma muzik, ada kaitan dengan pembelajaran matematik.
(ni since lahir....plus selawat n zikir2 klo mlm...started with dia selalu terkejut.ingatkn ada makhluk halus kacau....then, tido meniarap xde pon...but still zikir2 n nyanyi)

10. GUNAKAN MASA MENUKAR LAMPIN SEPENUHNYA. Gunakan waktu menukar lampin untuk mengajar bahagian-bahagian badan atau pakaian. Ceritakan sambil menukar lampin untuk mengajar bayi menjangka rutin.
(yeay.....suka this one....)

11. SENTUH DAN RASA. Simpan sekotak helaian kain dengan tekstur yang berbeza-beza; sutera, kain tuala, kain kapas dan linen. Perlahan-lahan sapukan kain-kain tersebut pada pipi, kaki dan perut bayi sambil bercerita bagaimana rasanya.
(read a lot about this tp blum lg buat)

12. PERGI MEMBELI-BELAH. Bila anda perlukan rehat daripada menari dan menyanyi, lawatlah pasaraya. Wajah-wajah, bunyi-bunyian dan warna-warna yang ada di sana menghiburkan bayi.
(ehemmmm selalu...hihihihi and mmg dia sgt observant)

13. BERI KATA KUNCI. Jika anda berkata “Mak nak buka lampu ni,” sebelum menekan suis, anda sedang mengajar sebab dan akibat.
(checked!)

14. BERI KEJUTAN. Kadangkala, gembirakan bayi dengan meniup muka, tangan atau perutnya perlahan-lahan. Cuba tiup sambil membuat corak dan lihat reaksinya.
(passed ; tp jarang....selalu cium or gigit2 je hihihi)

15. SEDIAKAN BANYAK TISU. Jika bayi anda suka main tisu, biarkan sahaja. Dengan hanya beberapa sen, anda mendapat alat mainan deria yang boleh direnyuk dan digosok. Sorokkan mainan kecil di bawah tisu dan biarkan dia mencari.
(blom lg...rasanya dia xpandai lg kot...tgu dia besar skt)

16. BACA BUKU. Berulangkali. Saintis telah mendapati bahawa bayi semuda lapan bulan dapat belajar mengenali turutan dalam cerita jika dibaca dua atau tiga kali berturutan – ia dipercayai membantunya belajar bahasa.
(done!everyday mesti baca one story....since dlm perut lg)

17. MAIN CAK-CAK. Menyorok-nyorok bukan sahaja dapat membuatkan dia ketawa. Bayi anda belajar bahawa objek boleh hilang dan muncul kembali.
(done...selalu...tp blum ada respon best...kdg2 je senyum...most of the time dia lekatgk tpt lain pulak.cheh)

18. JANGAN LUPA REHAT. Luangkan masa beberapa minit sehari dengan hanya duduk di atas lantai bersama bayi anda – tanpa muzik, tanpa cahaya terang, tanpa mainan. Hanya biarkan anak meneroka dan lihatlah ke mana dia membawa anda.
(bawa?blum lg...tp dia membebel adala)

19. MAIN DENGAN WARNA. Pilih satu warna dan suruh anak anda cari objek lain yang sama warna sewaktu anda berdua berjalan atau menaiki kereta bersama. Kemudian, suruh pula anak memilih warna untuk anda pula mencarinya (ni pun lum buat, bila tiba waktu yg sesuai dengan umurnya, definately will do this activitiy).

20. BIARKAN DIA BERMAIN DENGAN MAKANANNYA. Apabila anak sudah boleh makan, hidangkan makanan dengan tekstur yang berbeza – termasuklah kacang pea dimasak, bijirin, pasta atau cebisan daging dikisar. Dia dapat berlatih mencubit dan meneroka deria rasanya.
(4 bulan lg hihhi)

21. ANGKATKAN SAHAJA. Jika bayi anda asyik menjatuhkan barang mainannya dari kerusi makannya yang tinggi, angkatkan dan beri kembali kepadanya walau berapa kali pun dia melakukannya. Dia sebenarnya sedang belajar dan menguji hukum graviti. Berikan dia beberapa keping kertas atau bola tennis, letakkan besen besar di bawah kerusinya dan biarkan dia menjalankan eksperimennya sendiri.
(not yet)

22. BIAR DIA MEMBEBEL. Bayi anda memahami suara tinggi dan bunyian aneh yang anda buat.
(selalu....smpai kepenatan melayan hihi)

23. LATIHAN MENEKA. Gunakan beberapa cawan plastic dan sorokkan satu permainan kecil di bawah salah satu cawan tersebut dan biarkan dia meneka sambil mencari mainannya.
( obviously blom)

24. BINA LALUAN HALANGAN. Tingkatkan kemahiran motor dengan meletakkan kusyen sofa, bantal, kotak atu permainan di atas lantai dan kemudian tunjukkan kepada bayi bagaimana hendak merangkak di bawah, di atas atau di sekeliling halangan tersebut
(not yet...tp klo dia dah bgn tu dia tolak2 kaki elak bantal2 yg kt dpn dia hihih)

25. IKUT RENTAKNYA. Semakin anak anda membesar, dia semakin suka mencuba kreativitinya untuk melihat jika anda benar-benar mengikut apa yang dia lakukan seperti membuat bunyi aneh, merangkak secara terbalik atau ketawa.
(cant wait...yeay)


alhamdulillah..byk jugak yg dah buat...cuma tgu rafiq besar skt nk buat mcm2 lg...xsabarnyeee....

harap2 rafiq membesar dgn bijak dan sihat
jadi papa's apprentice at shell
papa's manager dah nak interview dah tu...hihii
amin!

Tuesday, July 14, 2009

2month immunization


yesterday rafiq had to go for his 2 month immunization
yg 3 serangkai tu
kesian dia
i know mesti sakit,
sedangkan kita dah besar ni pun kena cucuk sakit ok

pagi2 dah bangun
elok pulak dia gelak2 sambil mandi...
selalu dia mesti senyap sbb sejuk...hehehe

sampai2 je kt columbia asia..
kitorang sume kena screening dulu
tgk temperature n interview ada x pg overseas and ada flu n cough...
pastu kena basuh tgn dgn dettol...
termasukla rafiq hehehehhe

disebabkan ada a few patients (kids) yg tgh ada flu dlm paeds clinic tu
so hubby dearie tutup mulut n hidung rafiq dgn small towel..
horror k...
dia ingat kitorang main2 dgn dia kot..
gelak2 pastu nak isap2 towel tu
eh budak ni

n then tgk ada 2 girls kena inject jugak
sampai dah lekuar pn boleh dgr the girls melalak
ciannye....

turn rafiq plak,
nurse tu timbang dia...dah 4.6 kgs
panjang dah tambah 3 cm from last 2 weeks
pastu nurse ukur kepala dia
xingat berapa...
me dok sibuk tgh the other nurse keluarkan jarum n ubat semua

n then nurse suruh letak rafiq on my lap...
eh serious...
i cant
so i asked hubby dearie to take my place
hubby dearie suruh tangkap video...lupa plak bawak vid cam
so amik pic jelah
me lebih rela tgk dlm scrin camera dari tgk live
xsangguplah
kesian sangat
apatah lagi dah tgk jarum yg panjang tuh

nurse tu nyanyi2 n pegang2 tangan rafiq
rasanya macam dlm bahasa iban dia nyanyi hahahaha
rafiq relax lagi
n then dia sapu alcohol on his thigh...
dia start nangis
terkejut kot sbb sejuk

pastu...
jeng jeng jeng...
rafiq pun kena inject
oooooo
terus la nangis
bukan melalak sakit tapi mcm mendayu2 kesedihan
siap kuar air mata
me pon nangis ok time ni
kesian sangat tgk dia

pastu dia tekap muka dia kat dada papa dia
tapi dah xnangis dah


kesiannye...
me amik la dia
peluk kuat2 n pujuk2 dia
me yg nangis hahahahha
kesian anak mama...



pastu dia bercakap2...
tah apa yg dia ckp...
agaknye mengadu kot...
rafiq kena inject, sakit, pastu rafiq nangis la mama...

hehehhee

masuk kete terus tido..

balik rumah bagi dia 1.2 ml panadol
nurse suruh bagi in case dia demam

dia tido lagi...
khayal kot makan ubat tu

kesian dia..
tgk dia tido keletihan tu kesian sangat
lagi2 tgk plaster kt peha dia tu

mlm tu kitorang dinner kat secret recipe dgn family kak b
rafiq dok borak2...
selalu dia xsebising ni
ni makin rancang dia berborak
tak terlayan hahahhaa
klo xlayan, or if im talking to someone else dia menjerit...
bukan nangis, tapi jerit panggil2
ewah ewah ewah

balik tu rasa bdn dia panas sikit
tapi dia xde pulak meragam
tgk temperature 37.7
so bagi dia panadol lagi
bf dia sampai dia tido..
mlm tu me n hubby dearie xnyenyak tido
yelah, risau kan...
n then pukul 2 rasa badan dia...normal balik dah
lega....

pagi tadi mcm biasa dia bgn pukul 6
nak susu...
tgk temperature dia ... ok...
alhamdulillah...

kesian anak mama...
terkejut ye...
bulan depan kena inject lagi..
jgn nangis tau...rafiq strong kan...

cayangla bucuk mama ni










Monday, July 13, 2009

oh spa....rindu...



i love massages and body treatments
dulu before kawin n before knowing i was pregnant...
mmg me n hubby dearie suka sangat pg spa...
jgn ingat dia lelaki dia xsuka k
hahahahhaha
but then he only indulges in body massages n foot reflexology
me..of course suka buat scrubs n facials...
oh bestnyeeee

last week hubby dearie agreed to babysit rafiq while i go for my body massage
dah sakit belakang
hari2 dukung rafiq ngeeeee
itupon bersyarat...not more than an hour
dia jalan2 keliling shopping complex tu
kesian dia...
yelah...takut kan..mana tau rafiq melalak pulak...
dia nak bagi b**bs sapa hahahha

so me pon suruh the girl buat cepat2
lagipun xde lah heaven sgt
i cant lie on my tummy lagi
so she had to massage me mengiring...
xbest le..
bolehla...dari xde

but that was all

i dont think ill be going again for a while

susah la ada baby kecik...

but this hobby of ours...

dah melekat kat si kecik...

oh he loves massages...

sampai meleleh2 air liur kadang2

usually i massage him after his bath in the morning...

pastu bf dia sejam

dia tido dgn bestnye

again... drooling hahahhahaha


n malam...paling best...

massage lama sikit...

pasang air cond...

bf...

tido

from 11 till 6

waaaaaaaaaaaaaaaa

happy

rafiq happy...mama n papa lagi happy boleh tido lama

btw...

this is him...

tu borak2 tu sbb dia suka la tu kena urut...

bertuah...
rafiq pulak la urut mama sayang...heheheh

Sunday, July 12, 2009

2 months already?

that was fast...
mcm baru smlm tgk the 2 lines on the pregnancy test stick
skrg rafiq dah 2 months...
bila kenang2...the first weeks balik ke rumah from the hosp dgn xlarat, jln tunduk2, perut sakit...
sakit kepala sbb xckp tido (ms pregnant keje tido je ka)
xreti plak tu jg baby...rasa mcm semua xkena...
tension...stress..


n then cik mah dah xde, my sis bella pon da balik
mmg xkeruan, rasa mcm xreti ...
afraid to be left alone with rafiq....
sampai skrg...
dah boleh handle semua sendiri

alhamdulillah
mmg betullah, naluri keibuan tu mmg boleh buat kita cekap terus
walaupun mmg penat sbb xde masa untuk buat hal sendiri
tapi puas n happy
sampai bila dia tido lama2...kita yg nak kejut dia because mcm dah xde kerja nak buat
nak borak2 with him...
hehehhehehe...
rindu pulak klo dia tido lama2

im so happy...rafiq makin lama makin senang nak dijaga
siang dia xnak tido tapi dia nak main2
n he loves watching tv
nak kena subscribe channel cartoons after this
now,
if i need to kemas bilik or jemur n angkat kain...
he can be left alone in front of the tv
tgk cd baby einstein....
duduk kat my nursing pillow dgn best, lepak, siap angkat kaki sebelah sbb syok
bukan nak bangga sangat tapi rasa mcm lega sbb dia xbyk kerenah
at least i can do the simple house chores tu, xpyh tgu smpai hubby dearie balik
tapi mmg la xlama kan...
his attention span paling lama pun 40 mins...
itupon if i perhatikan dia, dia tgk tv, pastu pusing cari mama, n then xnampak mama, dia tgk balik tv, dah boring lagi, tv aircond, tgk tv balik, pastu boring tgk sofa...hehehehe....

klo nak pergi jalan dia duduk dlm car seat tgk movements kat luar...
tapi klo kete berhenti dia cam merengek a bit...
sbb dia dok syok tgk pokok , rumah semua mcm bergerak kan...
plus dia tgk lamaze toy tu bergoyang2 dia khayal...

yesterday we went to pantai bekenu...
dgn family kak b...
last..before they all pindah kl
(UWAAAAAAAAAAAAAA JELOUS)
1 hour drive from our home
rafiq tido je
sampai sana, hujan lebat, so we all sewa 1 room kt lodge situ, makan lunch
then hujan dah stop kitorang jalan2 la kejap.
buat syarat sbb dah jalan jauh kan...
rafiq tido lagi..
sedap kot kena angin pantai...
opssss mesti ada org marah ni sbb bawak baby pg pantai...



sedaaaaaaaaaaaappppppppppp



again...
kami pasangan gamble...
yg penting tawakkal n doa..
insyallah xde apa kan

today kawan2 hubby dearie dtg
celebrate rafiq's 2 month birtday hehehhe
ada anak kecik xboleh la masak beriya
i wanted to
tapi rasa mcm xsempat je nak masak dlm masa 3 jam dia tido this morning
so mihun goreng, ayam rempah jelah...
tu je yg termampu.
next time ya guys...
bagus everyone yg dtg siap basuh tangan before masuk rumah...
yelah semua pn ada baby kecik...
kena jaga kan...
thanks guys..
n thanks for the wonderful gifts...
mmmuuuaaahhhh


budak yg asyik tgk org ramai



ramai kawan rafiq...hehehe



bukannye heran org jerit2....tido sedap je



see rafiq....ramai kawan......
xnak la mama...rafiq nantuk...


Tuesday, July 7, 2009

camane ni?

since rafiq dah almost 2months me mcm dah xlarat sangat2 nak satisfy his needs
i mean..his milk supply
every hour he wants to be fed.
normal kah?
ramai org ckp normal...ada my fren smpai every half n hour menyusu her baby boy
ramai jugak ckp boys mmg mcm tu
kuat menyusu
i dont know klo susu xbanyak
tapi mmg me menyusu 25 mins per b**b
plus...dia mmg dah kenyang
coz dia sendiri yg tolak2 my n*****s dgn his tongue bila dah kenyang

an hour later.....

uweeeeeeeeeeekkkkkkkkkkkkk

check pampers, no
tepuk perut xkembung...

sua my b**bs
dia isap mcm kebulur
how?

ada jugak i bagi dia formula a few times klo xsempat nak pam n nak kuar
tapi klo boleh xnak laaaa
lagi2 dgn h1n1 yg makin2 teruk tu
itu je immunization yg i mampu bg kt dia
tapi my back dah sakit k
menyusu sambil baring kdg2 dia tersedak
kesian pulak...

hubby dearie kata campur je....
bf dia then if an hour later dia nak susu bg formula....
formula kan lambat sikit digest
so dia kenyang lama
boleh dia tido lama

well....
the problem is during the days
dia mmg xnak tido siang
nak main2...borak2...
mmg best...tapi lepas sejam nak susu ya...

malam mmg ok
he can sleep from 11pm to 6 am..
sayang mama ni bagi mama n papa tido best2 kan?

tapi siang...
siapla mama ni...

nak sangat exclusive bf dia
tapi mmg dah langgar pantang dah
dah bagi formula time awal2 dia lahir...
n now sejak selalu outing...
kdg2 mmg xsempat nak pam
esp klo pg tpt yg xde tpt nursing
ha..........ni alasan untuk beli nursing cover nih
kat miri xde laaa
kena carik online

mana nak beli eh?

but kt rumah nak menyusu every hour ni camaner ni?

adeh

should i consider?

wat do u think?


Sunday, July 5, 2009

apakah??????????

baru beli suda mau rosak?
mengada ini hp
hari tu pakai sony ...
best...gambar cun
pastu sbb touch screen so takut cpt rosak...
tukar la nokia
dah lama xpakai nokia,..menggelupur jugaklah nak carik balik functions
tiba2 dari smlm hp nokia sengal ni (n78)
boleh plak rosak
i mean...
masa tangkap video or gambar semua hilang
dia xrecord dlm memory card or phone
eh...nyampah...
membazir duit k
asyik2 nak tukar fon
sejak ada rafiq no mood nak tkr2 gadgets lg..
tetapi hp sengal ni
dahla me mmg malas bawak camera...
so hplah menjadi mangsa...
nasib baik dah siap save all the pics dlm memory card tuh
eh bengang!!!

Saturday, July 4, 2009

bbq+bday+farewell party


family pic yeay



persidangan bapak2 ...tiba2 ada sorang baby menyibok


makanan yg sangat banyak

mama yg sibok posing hehhehee...



yesterday we were invited abg sham's bbq/bday/farewell party...
haih...this family...nak transfer to kl dah.
bestnye...
bila lah turn kita sayang?
i know....kl xde minyak...ill wait...

anyway...
excited yg amat2
its rafiq's first bbq party
outdoors plak tu..
selalunya kalau bawak dia keluar indoors je..
risau jugak about the haze.
pastu throughout the morning hujan..
mcm clear sikit so oklah
selalu keluar pg shopping complex mesti pakaikan dia long sleeve and pants
since the party was held at the public park so...apalagi..
rafiq pun sexy la hehehehehe


anyway...he slept when we arrived
but after mama n papa dah habis makan kenyang2 dia pun bangun
alhamdulillah rafiq semakin senang dijaga
senang nak bawak berjalan
dgn syarat dia cukup tido
usually dia sampai mesti dia tido
so both of akan makan n carik semua barang siap2
dia mmg bunyi kuat mcmana pun dia tido je
meniarap dlm stroller
hehhehe
everyone yg lalu nak tgk dia mestila pelik kan...
ada ke tido terlungkup dlm stroller
nak buat mcmana dia nyenyak like that
yg penting, bukannya dia lemas...
sebab tu jugakla stroller mahal2 dia xnak duduk
dia nk stroller yg murah sbb boleh recline habis...
lantak awakle rafiq...mama n papa xkisah pon

so rafiq tido je for 2 hours
sbb mmg dia ni xtahan panas...so bawakla batteried fan tu
strap kt stroller dia
tapi itupon dia berpeluh2
dia asyik alih kepala dia kejap ke kiri kejap ke kanan
kesian
but berjasa jugak the fan...
adala org tumpang sbb panas hahahahhaa



rafiq loves the attention
dia mmg akan senyum2 n borak2 with anyone yg agah2 dia
so sbb tu suka bawak dia jalan2 jumpa our frens
dia xnangis
good....anak mama is socially adaptable..
mcm mama masa kecik2...
well me on the other hand mmg agak merisaukan
im too friendly sampai my parents mmg risau
coz i boleh ikut sesapa je...asalkan that person willing to handle my bechokness wahahhaa
rafiq jgn jadi baby sombong ye..but dont talk to strangers if mama n papa's not around k


we had so much fun..
walaupun ada selingan rafiq tiba2 poo n kentut2 hahahaha
lawak gile..

at last...dah nak dekat maghrib we all pon balik
xnak la senja2 kt public park tu kan..
but we had lots of fun
dah lama xpg outdoor bbq...
masuk kereta kena aircond...rafiq pun rengek2 nak tido...
penatlah tu


again
macamla dia yg dukung mama.....

hehehe

nuffnang