Tuesday, July 7, 2009

camane ni?

since rafiq dah almost 2months me mcm dah xlarat sangat2 nak satisfy his needs
i mean..his milk supply
every hour he wants to be fed.
normal kah?
ramai org ckp normal...ada my fren smpai every half n hour menyusu her baby boy
ramai jugak ckp boys mmg mcm tu
kuat menyusu
i dont know klo susu xbanyak
tapi mmg me menyusu 25 mins per b**b
plus...dia mmg dah kenyang
coz dia sendiri yg tolak2 my n*****s dgn his tongue bila dah kenyang

an hour later.....

uweeeeeeeeeeekkkkkkkkkkkkk

check pampers, no
tepuk perut xkembung...

sua my b**bs
dia isap mcm kebulur
how?

ada jugak i bagi dia formula a few times klo xsempat nak pam n nak kuar
tapi klo boleh xnak laaaa
lagi2 dgn h1n1 yg makin2 teruk tu
itu je immunization yg i mampu bg kt dia
tapi my back dah sakit k
menyusu sambil baring kdg2 dia tersedak
kesian pulak...

hubby dearie kata campur je....
bf dia then if an hour later dia nak susu bg formula....
formula kan lambat sikit digest
so dia kenyang lama
boleh dia tido lama

well....
the problem is during the days
dia mmg xnak tido siang
nak main2...borak2...
mmg best...tapi lepas sejam nak susu ya...

malam mmg ok
he can sleep from 11pm to 6 am..
sayang mama ni bagi mama n papa tido best2 kan?

tapi siang...
siapla mama ni...

nak sangat exclusive bf dia
tapi mmg dah langgar pantang dah
dah bagi formula time awal2 dia lahir...
n now sejak selalu outing...
kdg2 mmg xsempat nak pam
esp klo pg tpt yg xde tpt nursing
ha..........ni alasan untuk beli nursing cover nih
kat miri xde laaa
kena carik online

mana nak beli eh?

but kt rumah nak menyusu every hour ni camaner ni?

adeh

should i consider?

wat do u think?


5 comments:

ienaadifisa said...

hi sarah..
sama kes ngan Afi...
he wanted to be feed like everytime dia bunyi jer nak susu..

skrg nih iena mmg dok bagi susu badan..
most of the timeler..
tapi kekdang tuh dah tak mampu sgt..
mana dengan sakit belakang...
Afi skrg dah berat...

so mmg campur2...
tapi tulah..
am thinking to change his formula..
tahu apa2 susu yang ok tak

X | Y said...

hello sarah.....u xyah risau2 sgt...pk gini jek...kalo u mmg nak bf dia....insyaAllah boleh jek... soal cukup x cukup tue xyah risau.... u jgn pk x cukup...sbb bile pk gitu...brain kite akan bg signals kat kilang kite jadik x cukup...hehehhe. adief dah 5 mth dah....and alhamdulillah i still breastfeed him exclusively....x lame lagi dah nak start mkn dah si kenit nie....sedih ade....happy pon ade. yg pasal saket2 ke letih ape sume tue....xpela....puas hati kan bile dpt feed him with our own milk?

-ADIE-

senioritasara said...

iena : betul. every hour....mmg penat.tp nak sgt exclusive bf dia..hrp2 mampu at least 4 6 months....please god.help me...i pn xtau formula apa ok.i bg s26..tu pun baru 2,3 x bg formula.so far ok...tp formula mahal woooo

adie : i mmg sgt2 kagum dgn u.serious.i dont know how u do it.mmg klo i terfikir nk bg je formula i rasa mcm frust dgn diri sendiri.tgk muka rafiq jd sayu sgt...doa2 lah me sehebat u...please

~ P.M.Z ~ said...

salam..hai!
i mula2 pun camtu jugak..
setiap masa zakwan nk susu
bile dh nyusu,lama plak tu..
kite sakit takpe..
jgn baby yg sakit..ksian die
u keje ke?
kalu u keje,mmg kene tabah n sabar la nk pam susu nnt
tp if u tak keje,bf je la baby tu..
zakwan pun dh 9bulan bf jek..
alhamdulillah..
penah try nk bg susu formula,
tp die sendri tolak n x mau..
papepun,
gud lux ek! =)

senioritasara said...

hi mama zakwan...
i xkeje...sbb tu tahan jugak nk fully bf..mmg rafiq pon xnak sgt formula.dia buat muka.n then bila dpt bf dia mcm merajuk n nangis teresak2...sbb sedih i bagi dia formula...heheheh...tgh menahan ni...hopefully berjaya.thanks

nuffnang