Thursday, May 14, 2009

rafiq zulkarnain's birth...






im back...
hi everyone...
sorry for the late entry
i just recovered
ini pun tak berapa sihat sangat
but..dah ok sikit. so bolehlah tulis blog ni..

here goes..

on the 10th of may..time org happy2 sambut mothers day..i started my very painful contractions.if uve been reading my previous posts about sakit perut yg teramat sangat tu kan...well...the real one..oh my god..i cant describe it. mmg terhenti lah nafas. mmg nak nangis. semua ada. hubby dearie mengalir air mata tgk i tahan sakit. tak tipu ye.. dia xtau nak buat apa. nasib baik im the type yg sakit tu getap je gigi kuat 2 n tahan. tak jerit2. klo x mesti dia gelabah xtau nak buat apa. dia hanya mampu peluk je jelah. itupun mmg xcukup lgsung nak hilangkan sakit ni...i can still imagine how it feels. ya allah..atau nk ckp apa..

pegi hospital mlm tu, dr suruh admit terus. then around 2am dr dtg datang. check, baru 1 cm dialate. tapi sakitnya mcm dah nak beranak k. dr suruh pusing dia nak bagi pain killer. masa tu mmg nak aja...sapa yg pernah rasa contractions sakit sgt tu tau lah...hehehe...tapi dia pesan, pain killer ni buat kita ngantuk but it doesnt fully cover the pain. ada jgk rasa. huh....let me tell u..mmg ngantuk. nak tido. tapi dia punye peratus hilang sakit only 40%. sakit jugak. mmg xleh tido. cuba nak lelapkan mata. every 10 minutes dia dtg sakit. patutnya contractions every 10 mins dah nak dekat bersalin..tapi sejam lagi dr datang..still 1cm..apakah???

pastu 330 am..contractions hilang. xdatang2 lagi...then 430 am dr bagi choice. nak balik ke nak stay. boring la duduk hospital lama2. hubby dearie dah siap2 request extra bed dah masuk bilik. n then bgtau dia...xnak lah duduk sini mlm ni. nak balik. rasa mcm belum nk bersalin.
oklah...kita balik...
tapi rasa mcm xsedap ati pn ada...
hmmm...
hubby dearie nasihatkan..stay jelah..nnti apa2 hal senang.
mmglah hosp dgn rumah xjauh but better stay
so lepas solat subuh ( time ni boleh solat lagi ) kitorang pn tido dgn sedapnye
best pulak tido kt hospital...ingatkan xbest...
pagi tu xde rasa apa lagi..
ingatkan...lepas bfast nak balik rumah lah.
maybe baby ni main2 je ni..dia blum lagi nk kuar

orderlah breakfast..
makan roti, cereal, half boiled eggs, milo, apple..
makan mcm kt hotel...best...nyam nyam
nurse dtg kata tgu dr aida dtg lagi sejam..
oklah..tgk tv dgn hubby. siap gelak2..mcm org xde sakit pun.

dr aida dtg around 11 am
dia check...baru 2 cm dialate..
dia kata nak balik, baliklah...ill ask the nurse to lock the room
anytime u nak admit u masuk je..
ok..dgn happy nye jawab

lepas siap2 nak balik..
tiba2 contractions dtg
oucccccccccccchhhhhhhhhh
sangat sakit ok...............
10 minutes later datang balik...
my god
ni lagi sakit dari semalam..
hubby dearie papah g toilet...
tgk darah makin banyak keluar
tukar lah pad...
tgh2 tukar tu contractions dtg balik
arrrggghhhh tak tahan daaaahhhh
baring balik...
lagi sakit contractions tu bila baring..
i sat on all fours..
kurang sikit
tapi mmg menggeletar lah badan..
hubby dearie kesian sgt tgk my condition dia pn panggil nurse..
nurse check baru 2cm dialate..
hubby dearie suruh amik epi...sbb dia tgk teruk sangat my pain
nurse said..kena tgu at least 4 cm baru boleh amik epi..
huiii masa ni mmg menahan mcm org gile

around 12 dr aida dtg balik
kesian dia, turun clinic tgk patient, naik atas, check on me...heeee
dr aida check.. dah 4 cm dialate..
she said dia nak masukkan i dlm labour room terus
sebab mcm cepat pulak nak dialate..
so...ramai2 lah nurse dgn pantasnya menukar baju i...
note : bantal busuk n bantal khas bawak dari rumah xtinggal k..bawak sekali
teruslah kena sorong turun
ini lah 1st time masuk wad, kena tukarkan baju by a stranger n kena tolak atas katil lalu kt org ramai yg semua tgk...xnmpak sangat org but realize ada sangat ramai org kt sekeliling.
labour room kt tingkat bawah sekali..

yg paling best...semua staff...xde sorang pun yg tak...
semuanya mmg sangat baik..
dahlah panggil i sayang...n they kept holding my hands..
stroking my head...
hubby dearie plak ikut je spnjang 2 tu..
mmg hilang rasa takut n sakit.
serious...nak bersalin kt sini every time.

masuk je labour room, dr aida check, dah 5 cm dialate...
dia kata dia panggil pakar bius tu untuk masukkan epi n pitacin
nak bagi cepat dialate
oklah...masa tu setuju je semua
dr lim datang...oh dia pn sangat baik...
dia siap ajar mcmana nak duduk..dia nak masukkan jarum..
he kept on comforting me the whole time..
nurse tu pn sama..
sakit time nak masuk jarum je. then epi tu masuk...sejuk je rasa badan
5 mins later...badan terus kebas..
hubby dearie masa ni terus baca yassin sambil usap2 my head..

15 minutes later dr aida dtg tgk..6cm..
oklah...anytime je from now..
dr aida pn pecahkan my water..supaya cepatkan the process
everything seems perfectly normal.
then stgh jam kemudian...mesin ctg tu bunyi.
nurse n dr semua dtg lari2...
i xrasa apa pun this time.
hubby dearie punye muka dah pucat lesi..
kenapa???????

then dr ckp...heart beat baby drop..
dia xsure sempat ke x tunggu smpai 9 or 10 cm
dia xnak risk the baby's life..
she said she wants to perform c-section on me..
hubby dearie n me terus setuju..
mmg xfikir apa apa dah time ni
lantaklah kena pantang lama ke, i sakit ke, parut ke..yg penting my baby selamat..
dah nak nangis time ni..tapi sbb dr kata u have to be strong for him...
tahan je..
dlm hati mcm 2 doa baca...
mintak maaf dgn hubby dearie..manalah tau ini yg last...
dr suruh hubby tukar baju sbb nak masuk bilik operate..
3 minit je..diorang dah ready for the operation..
ada la lebih kurang 3 dr and 5 nurse dlm tu.
sangat pantas diorang bekerja...

hubby ckp diorang siap pasang timer lagi..
30 minutes for the operation
hubby dearie duduk next to me.i mmg la xnmpak apa..
dia usap2 kepala n baca selawat sume
kejap je masa berjalan...
dr aida, dr lim n another female dr smbil2 buat kerja diorang nyanyi2...
she said afterwards..dia xnk i takut..

15 minutes...dr aida pn ckp "alahai comelnyeee baby..."
pelik...xdgr pn suara dia...
rupanya...dia tgh nk keluarkn baby dia ckp mcm tu...
hubby kata dia glance sikit2 sbb curious kn...
dr tu suara sgt comforting n relaxing rupanye...mcm belah perut ayam
of course la i xrasa apa pn..huuuuuu

tiba2 dgr suara rafiq nangis...
tepat jam 2.37 ptg
time ni xtahan dah
both me n hubby dearie nangis
suara dia tersekat2...
mmg dia dh almost lemas...
nurse cepat2 amik dia n pam her mouth n nose...
lepas tu baru dgr suara dia clear...
i dh ngs mcm budak kecik dah time ni
dr semua usap2 my head kata...dah selamat dah...ur baby sihat...
hubby dearie terus amik baby rafiq,
azankan n qamat..
i saw him crying...
dia tunjuk rafiq to me,tapi bdn mmg xleh gerak lgsung so xnmpak..
smpatla cium dia kejap..
n then nurse kata
"sarah, ni ur baby...saya bawa naik nk check semua ya...congratulations...."

hubby dearie terus kiss me
mmg dah lupa lgsung...nk tngkap video ke, apa ke
semua hilang
smpatla dia tngkp gmbar time rafiq baru lepas kna pam...
sbb tu xbyk gmbar..heee

after that diorang dh siap jahit sume...
diorang check air sume...they pushed me upstairs...
tiba2 i muntah
banyak gile
nurse tulah yg tadah n lap
kesian dia habis glove dia heeee
my body mybe xckp kuat for all the pain killers kot
pastu dh habis muntah dr masukkn tiub kt tngn kiri
dr tu terangkn la apa yg dia masukkn in my body.
bdn msa ni menggeletar...kesan ubat tu dr kata..
tapi xfhm
mata lalok...
penat..kebas...

lepas sejam baru mmg ok sikit
smpatla hntar mms kt sume org yg pnting2..
hihihi
dr aida masuk check everything
dia pn terangkan kenapa rafiq punye heart beat drop...

rafiqs cord blood sangat pendek
if normal org 45 cm..
mine was only 22 cm
so dia xboleh nak keluar
thats y dr boleh rasa his head kt bawah but dia xnak keluar
thats y ive been having bloody show for a while
dia nak tarik my plasenta keluar sbb dia nk keluar xdapat..
dia tersangkut...
kesian anak mama...
nasib baiklah hes a strong survivor..
alhamdulillah
lega semuanya dh selamat
xkisahlah kena bedah pun..
lagi rela mcm ni dari hilang rafiq yg mmg ditunggu2 selama 9 bulan..
sapa xsyg anak kan?

itulh kisah kelahiran rafiq zulkarnain..
born on 11th may 2009
2.37 pm
weighing 2.7 kgs
48 cm
blood type B+

our pride n joy...
our legacy....
we love u so much rafiq..
semoga jadi anak yg soleh n bijak pandai...amin...

ps : dia dh nangis mau susu,..nnti smbung ya


11 comments:

ienaadifisa said...

Sarah. tahniah sekali lagi..
alhamdulillah semuanya selamat wpun tidak seperti yang dirancang... takpelah perancangan tuh hak kita.. yang tentukan Allah..

syukur rafiq pun sihat selamat semua..
semoga proses berpantang berjalan lancar..

mmg operation kena pantang lama skit.. jaga tempat operate tu ye...
jgn dok buat kerja berat2...

take care dear

The Mrs-Bride said...

alhamdulilahhh.... at last ur rafiq is here! i dpt tau pun from miszchaon's blog.. now tunggu her turn plak.. take care sarah.. kishkan lil'rafiq for me okeh.. :)

senioritasara said...

iena : apa petua2 nk cpt baik? boring gila bab mkn tu.hiii.n sbb kna mkn pati haruan n gamat.nk baik.terpaksa....huu..parut tu bila hlg?

nita : thnks a lot.bru larat nk online ni...will do.muah

Zezzatty said...

sarahhhh,same mcm i dh kes u :-)

i can feel it sarah...the whole process yg u cerita tu.

btw,rafiq punya blood type sama mcm i ngan rayna punya blood type..hehehehe..

alhamdulillah yg penting semuanya selamat kan..and ur baby Rafiq cuteeee sgt!

take care ya dear..

nurul said...

sgt terharu..sarah..get well soon..

Shmea said...

awww.. i almost cried reading this. alhamdulillah, everything's good now. semoga kak sarah & baby rafiq sihat & happy selalu. take care & eat well. :)

senioritasara said...

zatty : we have lots of things in common. bersalin hosp sama, only i kt miri, blood type, anak start dgn r.hihiihihi....thanks...nk sgt cepat baik

nurul : thanksss

shmea /: thanksalso...

nurul said...

:)

i am a mummy said...

hey!i hope it's not too late. congrats to u yaa... :) mmg contraction sakit gile nak mati kaaannnn??? ehehee.. i feel u.. tapi alhamdulillah semua selamat. n cutenya diaa.. :)

miszchaon said...

sara.....pape pn im happy dat u n rafiq dh slamat.. =)

senioritasara said...

rinie : thanks...mmg sakit sgt.but it was well worth it..very much

sue : thanks a lot...byk2 doa for u...hope semuanya selamat amin

nuffnang