Wednesday, May 6, 2009

kena la sabar....dgr ckp org tua...

last night pick up my confinement lady from the airport...expected makcik yg dressed so kampung and tua...sekali...macam mak datin daaaaa...she said she just came back from bali last week. apprently, u guessed it...jaga org bersalin jugak.perggghhh...her trips last year includes london, india, africa, and so many more...xingat dah. she said if my grandmama didnt book her early, she wud be in brunei by now. omigod. business as a confinement lady masyuk gilerrrrr....plus she has a restaurant back in kelantan...well her clients include some royalties..thats how she got to travel..they bring her with them. thats so cool ok! i never knew i had someone like this as a relative. yelah...my late mom's side terlalu besar smpai xkenal ramai orang. hebatla ini makcik...

kuar airport, we brought her to eat lalapan...opsss dia rupanya xmakan malam. jaga kesihatan. so...only i ate like a cow. hubby dearie mmgla sudah tentu mkn ringan2 je mlm2. pon sama jg kesihatan n jaga badan. xpelah...excused..coz im eating for two kan? wink wink
masa makan, dia ckp...lepas bersalin, smgu makan ikan selar je. bakar dgn halia. thats all. no soup , no sayur...watever.hah? no sayur? NOPE. dia kata rasakan. i dah rasa nak nangis dah. ikan merah? NO. ayam? NO. daging? NO...semua xboleh. lepas smgu boleh try sikit2. nak ke nnti busuk kt bawah tu? bau?
uwaaaaaaaaaaaaaaaaaa
nnti lauk ashrul dgn cik mah , cik mah masak lain..ashrul suka makan apa?
-dgn selambanya dia bagi list2 menu kampung sedap2 k-

ok...im gonna have to be a reallllllyyy good mama...
SABAR YA........
xpelah...shes taking good care of me. ye ke? hahahaha. entah

then we reached home...im totally exhausted. seharian berjalan...konon2 supaya cepat n senang bersalin...she said "meh sini nak sentuh perut"
opppsss...xleh tido lagi
then dia kata kepala baby xleh masuk bawah ni....sempit ni..dia sangkut kt sini..
HAAAAAAAAAA...MCMANA DIA TAU?
i planned earlier xnak bgtau dia sbb xnak la kena urut2 tu. takut k.
then dia pon start working on my body. mula2 urut kaki semua...sedapnyeeeee...
sekali dia kata pusing
dia urutnye my tummy. my baby mcm mengamuk kt dlm responding to her hands. dia tolak and tariknye nye sana sini...adoi...sakitnye...then she went to my pelvic area...dia tekan my pelvic bone...dia tolak kepala my baby towards my VJJ...tuhan je tau betapa sakitnye time tu. dlm hati "ya allah..sakit bersalin lg teruk...." terkumat kamit mulut ni baca doa nabi yunus. dah mengalir dah air mata.
half of me sedih tgk my baby ke sana sini...half of it tahan sakit...dlm hati...baby...cepatlah turun..kesian anak mama ni kena dera ngan tokma..hubby dearie yg tadi konon dok pura2 tgk tv terus dtg usap my head...tgk my tears dah laju dah.

around 2 minutes, cik mah kata...ha daaaahhh...cuba bangun. ringan kan?
hmmm....seriously,mmg ringan rasa badan.
i dont know if it actually worked or not.
petang ni nak pg scan tgk. ( sangat lah xpercaya dgn traditional methods . teruk kan? )
rasa lega sikit..but still mcm sedih dgn keadaan my baby kena push2 mcm tu
masuk bilik hubby dearie kata "mama xjerit pon. xsakit ke?tapi kenapa mama nangis?"

tah...maybe im not the kind of person yg jerit2 kot. klo sakit, nangis...
he said "oklah xjerit..klo jerit nnti dlm labour room pekak telinga papa"
cheh...sabar jelah laki aku nih.
he said "papa xnak tgk mula2 sbb takut makcik tu marah, tapi kesian tgk mama nangis"
hmmm...lega + risau pn ada lepas tu
doa jelah semuanya ok..better still doa je what she did works on me.

mata terus xboleh lelap...
borak2 dgn hubby dearie as usual before tido tp my mind asyik fikir...ok ke rafiq kt dlm ni..
my baby kept on kicking me...mcm nak ckp..."mama ni, kenapa dera saya?"
kesian dia...
my hands tak stop usap perut...pujuk2 dia perlahan2.
"mama sayang baby,sbb tu mama suruh tokma urut ye...sabar ye..."
sorry ye sayang...

i couldnt sleep.
thinking about wat just happened n then shifted to me in the labour room
kalau urut tu sangat sakit...bersalin?
ya allah..permudahkanlah semua urusan masa bersalin nnti..

this morning rasa mcm cranky sbb ngantuk. tapi dh janji nk bawak cik mah pg pasar ikan cari ikan selar for my confinement nnti. so terpaksa la bangun awal2.
we went to pasar tamu n pasar ikan.
had bfast then balik..penatlah..rasa bdn mcm sangat lemah..
banyak benda kt rumah nak buat.
actually mmg cik mah kena buat...but xreti lah nak suruh2.
suruh hubby dearie dia kata " mana i reti suruh org "
sabar jelah...maka terpaksalah i memberanikan diri suruh dia buat itu ini.
hehehhe...saya xpernah ada maid.xpandai...

tapi, dia sendiri yg pandai2 terus buat, i think shes used to it.
well she has to. balik2 je dia terus uruskan all the groceries, basuh kain n then started cooking. skrg ni dia jemur kain...ehehehehhe...syok jugak ada org buat semua benda...
i can get used to this u know..
hubby dearie said "kang nnti cik mah nak balik, mama yg nangis2 xbagi "
sabar jelah..

i hope this afternoon ill be getting good news from the doctor...please god...

ps : baby..kuar cepat...pengsan papa nak bayar tokma 100 sehari setakat buat kerja rumah. cepat keluar...that 100 termasuk jaga baby kan...klo x mama kena suruh dia cabut rumput kt luar satu2 baru berbaloi...

love
mama and papa

2 comments:

Zezzatty said...

seronok seronok seronok !!

besnye bila ada org tolong2 ni..tp kalo maid indon..hmm..jgn hrp la boleh jg mcm ni kan..even xsemua maid indon teruk tp kebanyakkannye mcm tu la.

anyway...xlama lg dh..chaiyok2!

senioritasara said...

zatty : mmg syok. tapi sbb dia org kita la mcm serba salah nk suruh dia buat mcm2 hehehehe.lebih2 lagi dia sedara.hahhaa.xlama...tapi lamanye nak tunggu....hehehe

nuffnang