Sunday, June 14, 2009

ouch...demam susu

my back hurts
i mentioned in my previous post rafiq prefers to be with me pulak now...
plus he want to be held all the time..
nak dukung je...
nak tgk tv, tapi mama kena peluk2
nak jalan2 nak mama dukung...
plus hes getting heavier everyday...so mkn la sakit belakang huuuu

if dah mengantuk sangat2 he want my n*****s as his pacifier
pacifier tu dia dah xnak
langsung...
sampai kebas2 sbb nk tggu dia tertido...

yesterday dia mcm org kena dadah...
tido je the whole day..
n then bila kejutkan nak menyusu
dia boleh pulak buat muka kerut2 mcm kacau dia tido
hahahaha
try jugak sua2 my n*****s kt mulut dia
still maintain tido
tapi mulut mcm mengisap2
mimpi je menyusu tapi mulut xnak buka
lawak betullah anak mama ni

since 9 pm dia tak BF
he fell asleep till the next morning
i woke up menyusukan dia
he fell asleep again
my b**bs dah bengkak sangat dah
keras yg amat2
xkn nk paksa dia bgn kan
so biar jelah
i had breakfast n then layan fb kejap..

pastu dah rasa semacam my whole body
xlarat
sakit kepala
badan semua sakit2
hubby dearie bangun panaskan tungku
tungku kaki n blkg..
n urut2 dgn minyak panas

still rasa mcm nak demam sangat2
amik hot towel tuam kt my b**bs
lega sikit
tapi still bengkak
amik pam...pam sebanyak mungkin
tapi badan dh mcm xlarat sangat..
guna electric pump tu rasa mcm nak terkeluar semua isi perut
guna mam breast pump tu ok sikit
tapi sbb badan dh xlarat dapat dlm 60 ml je
my b**bs mmg still bengkak sangat2

hubby dearie suruh makan redoxon
lepas tu he said..mama tidolah
xpe...papa jaga rafiq
nasib baiklah demam time dia cuti
klo tak mcmanalah...
dgn badan xlarat lagi

i terus tido smpai tghari
luckily my sis still around
hubby dearie kejutkan me for lunch
lepas makan tido balik
time ni rafiq dah jaga
nangis 2 dia
coz he saw me on the bed
tapi i didnt go to him
hubby dearie pujuk2 dia
bagi susu yg dah dipam tadi
he still cried mcm org sedih tu...
siap teran2
hubby dearie letak dia next to me..
dia senyap kejap..
tangan lambai2 nak pegang my b**bs
ala kesian anak mama
mama xlarat la sayang

pastu hubby dearie bawak dia jalan2 dlm rumah
last2 he fell asleep
ptg ni i bangun dah rasa ok sikit badan
dah berpeluh2
kuatkan jugak badan bangun , mandi, pastu tgk rafiq...
alalalallala kesiann....
duduk dpn tv sorang2...
main2 tangan sendiri...
muka kerut2 tgk animal planet
(mcm la faham)

i tegur dia
"sayang mama dah bangun"
opssssssssssssssssss
big mistake
teruk meraung
hahahahahha
so i BF dia kejap...
punyelah pelahap mcm org xminum sehari
alolololo cian
n then he fell asleep
punyelah senang...

ni dia tido lah ni
i dah ok sikit demam..
lain kali if he doesnt BF before tido mmg kena pam
sakitnya bengkak
lagi xlarat bila demam...


10 comments:

The Mrs-Bride said...

dear, i baru lepas gi antenatal class smlm! yeap2.. u mmg kene pump ur milk eventho rafiq tak BF lagi time tu.. make sure tau.. jgn sampai bengkak2.. i tau sure sakit!! (eventho xde experience lagi) huhuhu..

take care okeh! :)

senioritasara said...

nita: itulah...sakitnye...keras smcm..dah mkn ubat, tido, pump sebanyak mungkin baru ok sikit...kesian cik abg menjaga rafiq spnjang hari ngeeee

C!K N@N@ said...

Salam dear,i ade tips sket!(",)in case jadik lagi,u amik daun kobis bunga and tekap kat ur b***s..insya Allah, within several mins, bengkak surut.I've tried and Alhamdulillah..my SIL yg suggest!

senioritasara said...

hi cik nana: thanks for the tip...tulah..mlm tadi pn MIL call suruh buat benda yg sama.ngeee...will keep it in mind

ienaadifisa said...

memula sekali.. cian dekat u sara.. sampai bengkak2 dah.. n sampai demam pulak tuh.. mcam iena wpun skit susu badan sekarang nih.. tapi mmg iena tetap pam.. rasa cam keras jer terus iena pam.. sebab kalau boleh tak mau dia bengkak..

waaa cayalah.. dah boleh collect sampai 60ml.. adehhh bilalah iena nak boleh perah susu sampai level itu...

nak kena try lobak putih secepat mungkin lah... hehe...
excited jer baca orang boleh kumpul susu badan banyak2 nih

senioritasara said...

iena....tulah dia,esp mlm kena pam kan...sbb susu banyak 12-6 pagi.dah ngantuk sgt tido jek..mlm rafiq jaga papa dia bagi susu yg dah pam siang tuh...huuu...nasib dah ok..tuam dgn kobis..

ienaadifisa said...

sarah.. rafiq minum susu badan jer ek.. susu formula dia tak minum yer..
waaa bestnya...
camner u buat ek..
adeh..
iena time 12-6 tulah time cam segannya nak bagi susu badan.. yelah sebab tahu pastu musti kena bagi susu botol jugak sebab tak cukuup...

senioritasara said...

so far a few times je bg formula.time awal2 yg xde susu tu.tp mmg letih la.every hour dia nk nyusu.i time mlm tu yg byk.bengkak2.i minum anmum lacta.tp rafiq mkn lama mcm mkn byk mnyusu.mybe nnti dh 3 bln kna gak bg formula

ienaadifisa said...

waaa sarah every hour rafiq menyusu..
adeh..
tak dapat bayangkan...
mine mmg campur2.. kejap2 botol.. kejap2 susu badan.. tapi dalam sehari musti bagi jugak susu badan.. kalau tak directly perah masuk botol..

iena pun minum susu anmun tuh jugak.. campur ngan oat.. mujur sedap.. sebab sebelum nih jgn harap ler nak minum oat.. haha..

skrg dok perah susu jarang sangat nak dapat 2oz.. tu yang kekdg cam sian je dekat Afi sebab musti dia tak puas kalau direct bf..

tapi takpelah dengan petua2 yang kawan 2 kasi.. mudah2an diperbanyakkan susu hendaknya...

.~jelly D. said...

Hi there,

mungkin cara saya mengubati demam susu cud help you. kalau nak further explaination email me k.

just wanna share.

http://sotodanwajik.blogspot.com/2009/05/susu-tersumbat-and-my-simple-solution.html

nuffnang