Sunday, April 26, 2009

our final checklist....

1. pasang car seat

dah siap pasang. tapi our discovery on the way car seat tu dipasangkan to the car mmg xbest. disebabkan baby kan xpandai duduk lagi, kenalah recline the seat. so alamatnye...the car seat mengadap ke cermin belakang. xnampak la muka my baby nnti...so hubby dearie ckp "mama kena duduk belakang". honestly, i havent sat at the back seat of his car. ever...but mcm xbest duduk blkg.mmg xsuka duduk belakang.cam rimas.xpelah...anak punye pasal kan...huuuu

2. scrub semua lantai, tingkap dan pintu, especially tingkap dapur sbb berabuk n pintu mcm ada mold sikit.

research says that if berabuk nnti baby senang kena eczema or asma. so...kenalah vaccuum and lap everything smpai tip top kebersihannye.tapi itu kerja hubby dearie..actually while im writing this, dia tgh tonggeng2 vaccuum lantai hehe..pasal mold..tah kenapa sini senang tumbuh mold. dahlah rumput laman luar tu 2 weeks dah mcm lagi tinggi daripada my pinggang...terlebih subur ke tanah? tanam serai xmau hidup plak. sengal...

3. pasangkan changing table baby

sebenarnya xnak beli pun benda ni. pastu setelah dikaji2 mcm susah nak bawak baby masuk bathroom mandikan. bilik air blkg sgt sejuk. sebab angin from blkg masuk tu mmg kuat. nnti kesian my baby nangis kesejukan. plus that bathroom pulak xde water heater, so kenalah mengangkut air panas. cam susah je nnti lepas maid dah xde. our bathroom ada semua tu but the shower tu dlm bath tub. xkan nak letak his bath tub in our bath tub. sakit pinggang nak mandikan dia tunduk2 like that. so kesimpulan... belilah changing table yg boleh letak bath tub tu. blum pasang coz dia bulky...so kenalah pasang. lagipun awal2 ni papa yg kena mandikan baby kan...

4. call our maid+confinement lady

belum lagi call dia reminding her that she has to leave kelantan before the 5th as her flight is on the 6th. nnti tau2 dia lupa pastu xdatang. maklumlah org tua kan...

5. masuk bag dlm kereta

belum lagi buat. kejap lagi nak keluar letaklah. xnak letak awal2 sebab ada ubat salindah dlm tu. takut kang rosak pulak. kena make sure kereta xparking tpt panas2 la...heeee.maknanya siang2 xboleh keluar heheheh

6. beli groceries

banyak barang kt dapur dah nak habis..nnti kesian hubby dearie xde benda nak makan. lagipun nnti xde siapa nak temankan dia pg beli brg. baik stok kan semua benda siap2. senang...

7. letak alas untuk car seat

ini for me. manalah tau pecah air ketuban dlm kereta...habis seat nnti. so nak letak alas n plastik siap2 in the car..hehe

8. siap gosok baju hubby dearie banyak2

kesian hubby nnti kena gosok baju sendiri. i know he can but yelah...its my responsibility. dah gosok almost separuh semua baju dia...ada lagi separuh. huh...penat..nasib baik seluar dia dockers wrinkle free..xpayah la gosok ( sbb xsuka gosok seluar, leceh ). nasib baik jugalah, kt shell bolah pakai apa2 je pg kerja. weekends boleh pakai shorts pon..hahahha...so...gosok collared shirt je. kemeja only a few for meetings. saya malas, but at least buat jugak k..hehehe

tu jelah kot...maybe ada lagi yg belum terlintas...apa lagi ye?..makin dekat makin pening...mana pening takut ada benda xsettle lagi, pening fikir camaner nak hadap time bersalin lagi....makinlah susah nak tido mlm...

kerana mu baby...mama n papa berkorban apa saja

love
mama and papa

2 comments:

The Mrs-Bride said...

dear, u makan set salindah ke skang ni? elok ke ek? hmm. was thinking to try either salindah or biodex (sets b4 bersalin la) but until now dok pending.. haha! mcm x amik apa2 jer nnt.. btw, if u're taking salindah.. ok tak?? :)

senioritasara said...

hi mrs bride:i start makan salindah masa 24 weeks.ni baru 1st time so i xtaulah ok ke x.but so far mcm ok.bcoz awal2 dulu teruk jugak fatigue n morning sickness.actually ramai org kata untuk mudahkan bersalin.ramai jugak my frens amik.my mum dulu pn amik salindah masa pregnantkan my last brother.mmg senang bersalin.i try je.doa2 lah sekali.insyallah...how far along are u?

nuffnang