Wednesday, October 27, 2010

mama salah didik ke rafiq ?

 yup, lil hero's in skool now
skool apa for babies ni?
ke nursery?
nope, its a montessori
the youngest student is at least 2 years old
and now, rafiq's the youngest

hurrrmmm
mesti nanti ada nak cakap
aik, xkerja xnak jaga anak ke?
hantar sekolah pulak....malas lah tu...

well,
rafiq, ur older now
u used to be a friendly baby when u were younger
now, whenever u other people's around,u shy away, sorok muka kt stroller bila org tegur....
rafiq marah org pegang rafiq
rafiq xnak share toys with other babies
rafiq xnak org lain dekat dgn mama ( dekat dgn papa xpe, jgn mama )
and rafiq only wants to play with mama, esp when ur not at home
another thing is, rafiq want other people's stuff...tp bila rafiq pgg, org tu xboleh main sama.
ayooooooooooooooooooo

mesti nanti org cakap mama ni xpandai didik anak
bukan main lagi bacakan buku how to behave kat rafiq
eleh, sama je perangai

ye ke ada org cakap?
hahahaha....mama dun care lah rafiq

rafiq...
rafiq memang behave...
rafiq ckp " acheh " when i give him his milky, he kisses me when u want to sleep and when u open ur eyes, u puts back ur toys when its time to sleep ( he kemas org punya toys jugak haha ), when mama said ...aaaa noo... rafiq pun geleng2 n tunjuk jari no no no.tp kdg2 buat jugak.

tapi maybe rafiq kena learn how to behave with other people besides mama and papa
i know u want more friends kan?
mama tengok if pg rumah other friends, lama2 rafiq suka, main kejar2 dgn abg danish....main baca buku dgn mikhail kan?
mama tau, rafiq nak kawan, tp rafiq xpandai nak initiate betul x?..
so...
baby pg skool ok? skool ni bukan mcm kat kl, ada playgroups mama boleh join.....
so rafiq kenalah duduk sdri 3 jam...
boleh kan? baby strong kan? nnti balik cerita dgn mama n papa rafiq buat apa ok?
best lah sayang, theres music class, phonics class,arts, outdoor activities ... best kan ? ada friends lagi best kan?

ok.
pause jap
nangis

nak mengeluh panjang

but i shouldnt

noooooooooooooooooooooo

he cant be this big already???

next thing u know, he'll be having a girl over for lunch

noooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

the first day i sent him, he immediately went to join the sand box activities with the bigger toddlers
i ckp bye...he ignored me...
the teacher asked me to leave cepat2...nnti dia nangis, let him get used to being with the group...oklah...i pun jalan slow2

teacher said he didnt cry...

but i did

i cried on the way to the car, i cried at the parking lot...i cried, i couldnt drive...i just sat there at the side of the road crying.waited a few mins, maybe nnti teacher call ckp dia nangis teruk, so i nk dtg pick him up
nope, no call

sedih

went to starbucks, ingatkan waaaaahhhhhhh bestnyeeeee xde si kecik marah2 i lepak lama2 nak merayap dlm starbucks main newspaper watever...instead, i kept looking at all the cute lil mugs, nak beli for baby, nak beli lollipop lah, cawan kecik lah....mcm lah he wants all that pon
pukul 11 dh rushing terus nk pick him up, dia tgh join the group tgk flash cards...tp xdelah duduk pun, dia tukang pgg flash cards n sorok kt bwh kerusi.

teacher said he did very well, happy, xnak mnm susu ( I DH BG BFAST MACARONI B4 SKOOL ) dia nak main dgn the older kids. yg 5 yrs old. dunnolah y. maybe mcm main dgn adults jgk kot for him. xpelah
yg ptg dia belajar bersosial

so we decided to let him go 3 days in a week, 2 if mama malas bgn pagi2 hahahaha ( ok, salah didik anak, asyik bangun lambat... )
pukul 9 ( lambat k, org start pkl 8 .. lol ) sampai pkl 12. 1130 on fridays..
oklah...3 hours main...
i dun expect him to suddenly balik baca ABC sampai habis, thou testimonials from SHELL staff punya wives anak drg yg masuk 2 thn 3 thn dah baca simple words. WOW.
yg penting everyone recommend tempat tu because they really train ur kids to behave well as well as byk stimulations. this one i like!

xkisahlah.
IVE no expectations wat so ever FOR NOW..DIA KECIK LG KAN
yg penting rafiq pandai berkawan, tau sharing, tau behave kt rumah and outside and HAPPY!
mama happy sebenarnya Rafiq, cuma mama rasa rindu kt rafiq...
jelous pun ada, org lain main dgn rafiq ( loser betol hahaha )

but mama happy anak mama membesar dgn sihat dan bijak
alhamdulillah syukur!


ni si kenit balik dr skool tido mcm org pengsan
yes, dia still suka tido tonggek mcm ni

ni hasil kerja mama n rafiq finger painting kt rumah
ok boleh sakit jantung jgk finger painting dlm rumah
letak newspaper sebesar2 tidak pun tgn kita dirty join dia cop2, pastu dia celup kaki kt kertas tu and nak jalan merata...n lari nk panjat sofa...
sambil ckp "yek yek...irty... "
 oh my,
so lastly crayolan washable paint ( mmg washable kt badan tp kt sofa susah jgk la nk tanggal ) kena simpan dulu ya. dah besar skt baru blh main blk
but not bad lah, nak framekan esok! yeay....
till then...

check out ammara ye 
byk custom made items here for stylish chic hijabi's


xtau lagi bila nak update
busy busy busy
but miss u all

nak catch up baca blog smrg now

bubye


9 comments:

i3na said...

sara.. Ala jgn dgr cakap org dear.. We know how we train our kids... Bestnya ada tmpt gitu kat sana..

cik puan akish said...

babe...u anto kat ne eh??fees dia berape??:)

Elyn said...

aduh.... sedih pun ade baca entry u ni beb. nnt sampai masa i pun cam u kot huhuh

senioritasara said...

iena : ada jgk org suka mngomel2 pasal anak org lain....tah pape. lantaklah hahahaa. kt kl lg banyak i rasa.yg ni kt miri the bestlah

cik puan akish : kat miri dear. 150 per month for 3 days

elyn : wafiq dah besharrr.....jgn nangis ok

Sense Sue'z said...

Rafiq gud boy la Mama...dun worry. Dia kan tolong Abg.Danish dia kemas mainan semalam..hehehehe...

U'r doing great dear. Biar apa org len cakap,walau kita sakit hati..klu boleh kita buat dunno jer. Hidup ni singkat, there's no time for us to marah2 and sakit2 hati dengan mereka2 ni.(owh.this reminder is also for me too tau...I need to think positive selalu ;)

Anyway, we know our baby, we know how he grows, how we train them. Isnyaallah, Allah akan sentiasa bagi yang terbaik utk dia...Insyaallah ;)

cik puan akish said...

oho..jauhnnyer kat miri...kat jb neh cam susah mau cr...:)tq fer da info dear..

senioritasara said...

sue : betul...im proud. yg ptg kita semua happy.u pun kena positive ok!

cik puan akish : yes dear! JB mesti ada

Hanis Haizi said...

mcm best jeee! tp montessori ni kejap je kan? like 3 hrs i rasa x best la plak.. nak kena rushing amik anak

senioritasara said...

hanis : best! kejap xpe. i nak bg dia main n ada activities lain selain duduk rumah. i lepak lah starbucks kejap. pastu pick him up ngeee

nuffnang