Sunday, November 22, 2009

malas then rajin! how?

bila malas pg pasar.....

we will be having....

 yummy baked macaroni!
sabar ye...20 mins baru boleh makan eheeee






hasilnya???habislah both of us makan satu tray tu for dinner...
medium tray..oklaaaa.senang and xbanyak pakai bahan

macamana nak buat?

  • rebus macaroni sampai medium cooked
  • in another pan, tumis garlic, red onions, minced meat, sosej, button mushroom
  • masukkan cream of chicken n mushroom soup
  • masukkan fresh milk sikit
  • tomatoes, carrots
  • gaulkan dengan macaroni yg dah masak tu
  • then masukkan semuanya dlm baking tin
  • tuangkan telur yg dah dipukul ( dlm 2 biji ) - nak bagi naik, tuang bagi rata ok
  • letakkan parmesan cheese on top ( i used cheddar cheese jek, yg slice2 tu ) and oregano
  • bakar pada suhu 250 c , 20 mins 
  • letak dia kat level bawah sbb klo atas sgt kedudukan dlm oven nnti cheese kat atas hangus tp dalam xnaik lg...

 and then....

bila rajin pulak?

kita panggil kawan2 dtg makan kt rumah ehehehehehe

(bukan rajin pun tapi nak habiskan everything dlm fridge since nak tgl rumah 2 weeks kan)



gulai tempoyak ikan patin, sambal sardin, kerabu seafood and ulam

macamana nak buat?

sambal sardin semua org tau kan

gulai tempoyak ikan patin?
  • blend bawang merah, halia, lengkuas, kunyit, cili api
  • masukkan bahan blend semua dlm santan 
  • masukkan serai, daun kunyit, asam keping
  • dah menggelegak masukkan ikan...
  • tunggu ikan masak ( not too long nnti ikan hancur ), masukkan terung n tomato ( n pun sbb nak habiskan benda dlm fridge )
  • garam 

kerabu seafood?

  • bakar ikan tongkol, rebus sotong, udang
  • racik ikan tongkol yg dah masak halus2
  • gaulkan dengan kelapa sikit, cili api, tomato, serai 
  • tuangkan sos ikan sikit and limau kasturi
  • siap!

y write all this?

saja je..terlebih rajin hahahahhaha
mengarut...

puan2 silalah kongsi resepi....

oh btw, rafiq dah makan salmon!!!!!!
rafiq skrg dah a bit choosy
if he had the same thing in the morning, petang dia sembur2 makanan tu
so kena tukar menu bila ptg..letih jugak tu nak masak
camaner ni eh?
i dont want him to be a picky eater
is that a sign that he will be one?
risau pulak...

anyway mommies!

will be announcing the final date for the family day soon!

see yah
 
xoxo


9 comments:

nabilah said...

gmbr fork+makaroni tu pro la konon?cis

Drama Mama said...

time malas pun macam rajin time rajin tu macam gila2 punya rajin. hahaha

NHCH said...

omg rafiq ikut perangai I... x suka makan makanan yg sama on the same day. tapi time pregnant ni lagi parah! x suka ulang makanan yg sama dalam seminggu. so every meal kene tukar2 menu. dasattt dasattt...

senioritasara said...

nabilah : with g11 of coz ngahahhaa
drama mama : hahahahahhahaa...kesimpulannye perasan rajin
wani : ur pregnant...its normal.i pun sama...tgk the same thing rasa pening terus ehehhee

CuppyCakeMommy said...

pandai btol moma sarah masak..

vee said...

Rajinnya mummy rafiq ni masak..kecur tgk baked macaroni tu...hee..

Anita, Mummy Adzryl said...

hish btol la. rajin nya u masak. camne u masak n biar rafiq sorang2 ek? i susah laa.. nak kemas dishes or kemas dapur ke kena tunggu tengah malam or when adzryl's sleeping. giler kan? i rasa my neighbour mesti geram tgh2 malam laa i dok membasuh n cuci itu ini kat dapur tu.. hahahaha. wut to do! sib baik mlm dia tido lama... ;)

p.s. impress nih u masak byk esp gulai tempoyak ikan patin tu. i suka gak masak2 kalo ada mood, tapi nak siang2 ikan or siang2 benda lain, mak aiii malasnya!! hihihi. u mmg rajin laa..

Amalina Hanisah said...

kasara, thanks.. letak la resipi byk2 lagi ey.. i nk tiru je.. hehehe.. muax!

senioritasara said...

siti : smrg pandai masak tp xtaulah sedap ke tak muahahahaha

vee : rajin terlebih.ehehe

anita : ooo..rahsianya...bagi dia BF puas2 lepas tu pasang any CD's n letak tilam besar2 depan TV...dia guling2 situ la.but then...sometimes dia dah kejar i ke dapur.so wat to do...kenalah masak dgn kadar yg pantas

amal : sila2 ehehehe

nuffnang