Friday, April 24, 2009

mama...saya dah 37 minggu


muka mcm mama ke?


or mcm papa?


xkisahlah...yg penting heart beat saya mmg laju...hehhehee coz saya xsabar nak jumpa mama and papa

hello mama, saya dah 37 minggu hari ni. pagi2 lagi dah bagi mama warning...jgn tido banyak2 nnti termiss my 37th week appointment. saja je suruh papa rajin2 kan diri vaccuum the whole house. mana lah tau tiba2 saya nak keluar esok ke...rumah mesti lah spotless. klo tak nnti saya sakit mcm2. sebab tu mama pun tak boleh tidur. tepat pukul 10 nurse monica call, cakap dr aida hari ni kena attend seorang patient maybe kena ceaser sbb baby dia dah nak lemas. kesian baby tu...mama terus doa baby tu selamat. org cakap if kita doakan org lain, 10 x malaikat doakan untuk kita. dats y mama selalu doakan all her frens every time dia solat..insyallah berkat. since mama xperlu pegi hospital so early, apa lagi...mama pun kenalah masak cepat2. papa nak pg friday prayers. 2,3 hari ni since after the baby shower mama xlarat pulak nak masak. xde mood pun ada. tgk semua bahan2 mentah dlm fridge tu mama rasa pening. xde idea nak masak apa. rasa mcm xlalu nak makan her own cooking. tapi takpelah, mama tau tak lama lagi kesian papa kena makan masakan maid for 2 months. walaupun masakan mama xde lah sedap sangat tapi mama tau papa suka makan ( eh...masuk bakul nampak ) untungnye mama, papa xkisah mama masak apa pun dia makan sampai habis. even lauk chicken masala yg sangat pedas tu pun papa manage habiskan. smpai berpeluh2. hehehhee...
so...after mama and papa habis makan, mama and me pun dgn hebatnye melakukan prenatal yoga bersama2. sementara tunggu papa balik from the mosque. papa came back bawak 2 botol air yassin n doa yg papa n tok imam bacakan...baiknye papa ni...sayang dia.

we all pun siap2 pegi columbia asia. fuhh panas cuaca hari ni. berpeluh2 mama. risau ruam2 ni makin banyak. papa bukak air cond full blast pn mama still sweating. sejak mama pakai cream stritidim doctor bagi untuk stretch marks the other day dah kurang the rashes. tapi still ada lagi sikit. takutlah the heat tu buatkan dia dtg balik. alhamdulillah cream ni berkesan. marks pn dh mcm kurang sikit. maybe ni kot cream yg
sue ckp tu. xtaulah betul ke x.
tgu doctor agak lama. dr aida balik solat lepas siap baby tu lahir. nasib baik when she came back, we were the first. org dah makin ramai. xlarat mama nak tunggu lama2. plus mama dah xsabar2 nak tgk keadaan saya...hehhee. i know that. doc amik mama's blood pressure..semua normal..doc suruh timbang. doc ckp...mesti naik sikit. dah 7 mgu xnaik2 berat ni...alahai...xnaik pun. nurse monica gelak2 je. cheh...
dr aida said...xpe..nnti senang nak turun. still....huuu...org lain naik smpai berkg2. not that nak sangat overweight but its nice to know mama's growing mcm other pregnant mummies.
after that saat yg paling dinantikan is scan....yeay...nak tgk baby..
kepala saya dah kt bawah sangat. doctor said my position dah sangat cantik for labour.cuma my head xmasuk ruang pelvis je lagi. anytime now. im so active doctor cakap baby yg cerdik dan sihat. alhamdulillah syukur... dr aida puji lagi " walaupun mama dia xnaik2 tapi growth baby sangat bagus "..kembang2 mama n papa dengar hehehhee...alhamdulillah, kesan minum anmum n quaker oat hari2...plus the vitamins yg doctor bagi.
"so, if u tak bersalin by this week, kita jumpa mgu depan ya..."hehehe...will i be born this week?i dont think so. perut mama at the bottom part n sekeliling pinggang dah start cramp dari pagi tadi. dr aida said itu preparations untuk contractions. she also said, senggugut tu a pinch je from contractions. mama takut tak? ehehhee...tipulah kalau kata mama tak takut. tapi mama akan gagahkan selagi boleh. yg penting anak mama keluar dgn selamat, sempurna dan sihat.
doctor suruh consider any pain relief methods kalau nak time bersalin nnti. her advice :
1. kalau nak epidural boleh. most effective. dr aida pn guna on all her 3 labours...hehehe pecah rahsia. yg penting doctor kena cucuk,jgn nurse. she said no such thing as epidural ada effect. because u can concentrate on the pushing process rather than divert to sakit contractions n nak push.
cons? manalah tau mmg xrasa langsung terus xpandai teran...but rarely happens
2. kalau nak bius ngantuk pn boleh. this one yg baby suzan guna. dats y dia mamai time nak bersalin hehehhee. this one sama mcm epi. tak sakit langsung ( patutla my fren relax je )..but if baby xkuat mcm baby putra...xtahan..baby akan doze off too..n ada jugak effect on the baby's heart beat. plus mamanye klo xtahan nnti ngantuk sangat xconcentrate nak bersalin.tido pulak.
considering im small mcm kuat je nnti ubat tu for me..hmmm ponder ponder
3. lastly dia kata nak laughing gas pn boleh. tapi nnti susah nak teran coz khayal.hehehe.
kesimpulan dr aida said kalau nak amik any ubat, dia syorkan epidural. klo nak laaaa...
papa terus tanya, mama nak ke...mama xtau. mama nak rasa dulu mcmana sakitnye bersalin tu. if mama tak boleh tahan mungkin mama akan consider. yg penting mama nak sangat tau mcmana peritnya arwah umi mama menanggung sakit masa lahirkan mama dulu.(Allah bless her soul, may she rest in peace amin )
harap2 semuanya berjalan lancar..

sementara tu mama xkan stop baca surah maryam ( utk mudahkan bersalin), surah yassin, al-fatihah dan juga doa nabi yunus. insyallah. pray for mama...

see u soon baby

btw kak yatie suruh tgk this site...so smrg yg pregnant bukaklah ye...sayunye hati...

http://www.youtube.com/watch?v=8Y1htXFtIMs&eurl=http%3A%2F%2Fmilkinthebottle.blogspot.com%2F&feature=player_embedded

love

mama and papa

4 comments:

kakak said...

akak doakan semua nya selamat dan sihat... awak sihat.. baby pun sihat..

take care..

senioritasara said...

thanks kakak for the wishes...amin...

K.Yatie said...

Akak x amek pon epidural, nurse tanya smpi 2-3 kali betol ke tanak amek. Cz mindset mmg dah set, as u said, nk rasa nikmat sakit bersalin yang Allah dah kurniakan tu. Kita leh rasa macam mana mak kita bersalin kan kita dulu, baru kita tau pengorbanan seorang ibu...Dan Dr. sekali lagi puji...tanak epidural? Very good! I just take the gas. Mmg khayal la, just to relief the pain during contraction, but once u rasa nk push, automatic u tak guna dah gas tu, useless. Hehehehe...But I'm sure Sara u can do it! Sakit bersalin masa tu je. Bila baby dah keluar and dngr baby nanges, seme kesakitan tuh terus hilang! But it depends on u, only u can decide either nk amek ke tak. Even me, hubby pon xle nk decide kan utk kita cz kita yang akan lalui semua tu...

senioritasara said...

kak yatie, i know.skrg mmg xleh buat decision. hubby kata up to me. tgklah mcmana.berdebar2 hehehehe..harap2 semua ok. rasa mcm insyallah cukup strong. hopefully sakit contractions xmelampau sangat smpai kena memaksa diri amik any pain relief. doakan kami...hehehe

nuffnang